Președintele Franței se află într-o vizită de trei zile în China, stat care a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia
Externe 6 aprilie 2023, 20:02 | 343

Președintele Franței Emmanuel Macron l-a îndemnat pe omologul său chinez Xi Jinping să-și folosească influența pentru a opri războiul Rusiei împotriva Ucraina. Liderul francez se află într-o vizită de trei zile în China, stat care a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia. Xi Jinping a declarat că cele două țări au capacitatea și responsabilitatea de a proteja pacea mondială. Macron a venit împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a subliniat că pentru a fi pace, e nevoie ca Moscova să-și oprească invazia.

La Beijing, Xi Jinping l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron în cadrul unei ceremonii.

Ulterior, cei doi președinți au avut o întrevedere, la care au abordat mai multe subiecte. Emmanuel Macron a făcut apel la Xi Jinping să condamne în mod explicit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

XI JINPING, președintele Chinei: "În prezent, lumea trece prin schimbări istorice profunde. În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și state majore cu o tradiție de independență, China și Franța, în calitate de promotori ai multipolarizării în lume și ai democratizării relațiilor internaționale, au abilitatea și responsabilitatea de a depăși diferențele și constrângerile."

EMMANUEL MACRON: "Agresiunea Rusiei în Ucraina a dat o lovitură acestei stabilități. A pus capăt unor decenii de pace în Europa. Știu că pot conta pe dumneavoastră - mai mult, în baza celor două principii pe care le-am menționat, pentru a aduce Rusia înapoi la rațiune și pe toți la masa de negocieri. Ne vom întoarce la detaliile acestui subiect, dar trebuie să găsim o pace durabilă, să spunem, o pace care respectă granițele recunoscute internațional și care evită orice formă de escaladare."

A urmat o întrevedere în format trilateral - Xi Jinping, Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen.

Cei trei oficiali au stat la o masă rotundă imensă, la o distanță de câțiva metri unul de celălalt, având în față câte o ceașcă de ceai. Președintele Comisiei Europene a subliniat că nu este o soluție de viitor decuplarea de China, dar...

URSULA VON DER LEYEN: "Văd o serie de riscuri, pe care Europa trebuie să le abordeze. Prin urmare, în acest context și în lumina mediului geopolitic actual, este mai important ca oricând să discutăm unii cu ceilalți. În ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, vrem ca pacea să fie restaurată. Iar pentru asta avem nevoie ca Rusia să-și încheie invazia și să-și retragă trupele din Ucraina. Integritatea teritorială și suveranitatea stau la baza Cartei ONU, pe care ambii o susținem."

Ursula von der Leyen a mai adăugat că Uniunea Europeană și China sunt parteneri comerciali principali și trebuie să coopereze. Potrivit oficialului european, liderul de la Beijing ar fi dispus să discute cu președintele Volodimir Zelenski.

URSULA VON DER LEYEN: "L-am încurajat pe președintele Xi să ia legătura cu președintele Zelenski. Și președintele Zelenski a solicitat acest lucru în mod public. A fost interesant să aud că președintele Xi și-a reiterat voința să vorbească atunci, când condițiile și timpul vor fi potrivite."

Oficial, China se declară neutră în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, însă cu toate acestea, liderul de la Beijing nu a condamnat invazia rusă. Mai mult. Acum două săptămâni, Xi Jinping a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin într-un impuls politic pentru președintele rus izolat, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime de război în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!