Prețurile apartamentelor au crescut cu cel puțin 2,3 procente în primul trimestru al anului curent
Economic 15 mai 2023, 15:41 | 555

Prețurile apartamentelor au crescut cu cel puțin 2,3 procente, în primul trimestru al anului curent. Astfel, cetățenii care intenționează să-și schimbe vechiul apartament pe unul nou ar trebui să se grăbească, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, locuințele din blocurile noi se vor scumpi în continuare, în detrimentul celor din blocurile vechi. Acestea vor continua să se devalorizeze.

În 2022, prețurile medii ale apartamentelor din municipiul Chișinău au stagnat, timp de jumătate de an, la nivelul de 745 de euro pentru un metru pătrat. În primul trimestru al anului curent, acestea au înregistrat însă o creștere de cel puțin 2,3%, ajungând la 766 de euro per metru pătrat de locuință.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Piața imobiliară în Republica Moldova, dar mai ales în Chișinău, a trecut în anul 2022 printr-o criză, care a fost, în opinia mea, cea mai grea din ultimii 30 de ani."

Veaceslav Ioniță spune că, în prezent, ar fi vorba de o recuperare a pieței imobiliare, deoarece chiar și după creșterea semnificativă din 2021-2022, prețul mediu al unei locuințe în Chișinău încă nu a atins nivelul anului 2008, când un apartament se vindea cu 900 de euro per metru pătrat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Prețurile la imobile, după ce zece ani de zile au scăzut constant, au început a crește în 2020,2021,2022. Această creștere bruscă a speriat oamenii. A venit și războiul din Ucraina, care iarăși a speriat lumea. Inflația extrem de mare a blocat oamenii. Veniturile au scăzut și oamenii au redus consumul."

Potrivit analizei expertului economic, în pofida faptului că apartamentele s-au scumpit ușor, ele au devenit mai accesibile pentru populație. Aceasta se explică prin faptul că salariul mediu anual în Republica Moldova calculat în Euro a crescut mult mai rapid decât creșterea prețurilor la apartamente.

Opinia ta contează. Comentează!