Erdogan și Kilicdaroglu, alegeri strânse
Externe 1 mai 2023, 19:56 | 416

Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și legislative din Turcia, actualul șef de stat, Recep Tayyip Erdogan, și principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, au strâns ieri mulțimi uriașe de oameni, care au venit să le asculte discursurile. Sondajele prevăd o cursă strânsă, iar scrutinul este considerat de mulți drept cel mai important din istoria țării.

O mulțime de oameni s-a adunat la Ankara pentru a-l asculta pe Recep Erdogan. Actualul șef de stat nu a arătat niciun semn de boală, după ce anterior a fost forțat să ia o pauză de la campania electorală, pe motiv de sănătate. Liderul AKP a atacat opoziţia, în timp ce partidul său este în pericol de a pierde controlul în Parlament, scrie France 24. În discursul său, Erdogan a tot repetat fraza "Pa, Kemal!", adresată rivalului său.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei: "Frați și surori! Nu veți găsi decât minciuni la el. Știți cine este cel mai priceput la a spune minciuni? Pa, Kemal!"

Între timp, Kemal Kiliçdaroglu își desfășura campania în Izmir, în vestul țării, al treilea oraș ca mărime al Turciei și un bastion al opoziției. El este candidatul unui bloc de coaliţie format din şase partide, o combinaţie rară de politicieni seculari, islamişti şi naţionalişti. Kemal Kiliçdaroglu a declarat că votul din 14 mai este despre a reconstrui democrația și economia Turciei. "Turcia va găsi lumina!", a promis Kiliçdaroglu.

Sondajele de opinie arată că economia este principala îngrijorare a turcilor. În această țară, rata inflației a atins anul trecut cifra de 85%, notează France 24. Scrutinul va avea loc la trei luni după seria de cutremure catastrofale din sudul Turciei, în care zeci de mii de oameni au murit și alte câteva milioane au rămas fără adăpost. Erdogan a fost criticat pentru gestionarea dezastrului. Sondajele prevăd alegeri strânse, cele mai periculoase pentru Erdogan de când a devenit prim-ministru în 2003.

Opinia ta contează. Comentează!