Sectorul IT și BSS se dezvoltă rapid
Economic 11 august 2023, 20:40 | 322

Sectorul de servicii IT din Republica Moldova și cel de servicii pentru afaceri, numit și BSS, a înregistrat o creștere impresionantă în ultimii ani. Acesta ajunge la exporturi anuale de peste 600 de milioane de dolari. Constatarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, a crescut și numărul angajaților în domeniul tehnologiilor informaționale. Anul trecut, salariul mediu în domeniul IT a crescut cu peste 20 % și a ajuns acum la peste 37 de mii de lei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, prognozele pentru anul curent indică o creștere continuă a exporturilor de servicii IT.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS Viitorul: "Sectorul IT, în anul 2023 va depăși 600 de milioane de dolari. Creșterea este destul de puternică și bună, plus angajările care se fac ne arată că economia noastră încă mai poate livra forțe de muncă în acest domeniu și pentru prima dată sectorul de servicii pentru afaceri va depăși 200 de milioane de dolari, cel mai probabil vom fi la 205 milioane de dolari."

Veaceslav Ioniță spune că această evoluție a sectorului de servicii IT a adus investiții mari în economia Republicii Moldova și a creat oportunități de dezvoltare pe termen lung.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS Viitorul: "Sectorul de servicii este cel care în ultimii ani ne-a permis cumva să menținem locurile de muncă în țară. Dacă în domeniul IT noi avem nevoie de oameni cu o calificare specială, în sectorul BSS situația este mai simplă. Este nevoie de un tânăr ca să-l pregătești câteva luni de zile ca el să poată lucra."

În consecință, în sectorul IT și BSS crește numărul locurilor de muncă. Dacă în 2015, 4,5% dintre angajați munceau în aceste domenii, atunci în anul curent am ajuns la șase la sută dintre muncitori angajați în aceste două sectoare ale economiei. Și salariile cresc pe măsură.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS Viitorul: "În 2023 noi credem că salariu mediu în domeniul IT va depăși 42 de mii de lei, în sectorul serviciilor pentru afaceri peste 15 mii de lei, iar în sectorul real al economiei, salariul va fi de aproximativ 12.500 de lei, vorbim de salariul mediu brut."

Analistul economic subliniază că, anul trecut, exportul de servicii IT și BSS a devenit cel mai profitabil sector de export al Republicii Moldova, depășind categorii tradiționale precum mașinile și echipamentele sau combustibilul.

Opinia ta contează. Comentează!