40 de oficiali au confirmat prezența
Politic 10 mai 2023, 19:33 | 847

Până în prezent, 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, dintre cei 47 invitați, și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova pe 1 iunie curent. Printre aceștia se numără președintele României, cel al Franței, prim-ministrul Marii Britanii, șefii de Guvern din Spania și Italia, cancelarul Germaniei, dar și liderii Comisiei Europene și Parlamentului European. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Printre aceștia se numără Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Pedro Sanchez, Rishy Sunak, Georgia Meloni, Mark Rutte, Karl Nehammer, Mette Frederiksen, Alexander De Croo, Kaja Kallas, Mateusz Morawiecki, Ursula von der Leyen, Roberta Metsola. Lista va fi completată."

Daniel vodă a declarat că în prima săptămână de la lansarea platformei de înregistrare pentru Summitul Comunității Politice Europene, peste 200 de jurnaliști și-au anunțat prezența. Măsurile de securitate vor respecta standardele europene și vor fi aplicate în funcție de evoluția evenimentelor, astfel încât impactul asupra cetățenilor să fie minim și doar pentru perioade scurte de timp.

Pe 1 iunie, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova. Excepție vor face aeronavele demnitarilor străini. Autoritățile desfășoară în aceste zile antrenamente, în cadrul cărora polițiștii de patrulare exersează strategii de asigurare a securității în timpul deplasării delegațiilor străine. Șefii de stat și de Guvern a 47 de țări europene și oficiali de rang înalt din blocul comunitar vor veni la Summitul găzduit de Republica Moldova pentru a discuta despre pacea și securitatea din regiune, reziliență energetică, probleme climatice și interconexiunile europene.

Opinia ta contează. Comentează!