Romanul ”Spinoza. Capricii” a fost prezentat astăzi publicului larg de la Chișinău
Cultură 1 septembrie 2023, 20:08 | 900

Noul roman semnat deVal Butnaru,” Spinoza. Capricii”, a fost prezentat astăzi publicului larg de la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2023. În noua operă, autorul abordează două mari eterne întrebări: sensul literaturii și sensul vieții. Criticii literari vorbesc de o creație fără precedent și despre un roman care invită, de-a dreptul, la reflecție.

VAL BUTNARU, scriitor: "Romanul ”Spinoza. Capricii” e, de fapt, o aventură în lumea scrisului. E despre scris, o discuție controversă pe marginea scrisului. Ce ne place nouă cititorilor, să citim, și ce ne place nouă scriitorilor, să scriem. Spinoza este de-a dreptul experimental. Unul dintre naratori zice că ar vrea să scrie un roman de nepovestit, în care să nu existe story."

Este un roman care demonstrează încercarea de a scrie altfel, mărturisește autorul. Pe lângă polemică, romanul încearcă să răspundă la una dintre eternele întrebări: încotro se îndreaptă omenirea?

VAL BUTNARU, scriitor: "Și parcă avem răspunsul, pe de altă parte știm bine că e imposibil să găsim răspunsul la această întrebare. Dar judecând ce se întâmplă afară, schimbările climatice, războaiele, putem să formulăm un răspuns previzibil, încotro se mișcă lumea? Dar de mii de ani se mișcă în direcția aia, și văd că tot supraviețuim."

Dacă în prima parte a romanului subiectul se dezvoltă pe un făgaș tradițional, atunci în cea de-a doua, desfășurarea este pe de-a dreptul experimentală, afirmă criticul literar Eugen Lungu.

EUGEN LUNGU, critic literar: "Demersul romanului ar fi următorul: În lumea asta mare, noi suntem mici și suntem măcinați de rivalități, de nevralgii, dar trebuie să ne trăim viața firesc și natural. Pe copertă este vederea din cosmos a Pământului, și toate aceste rivalități, aceste nebunii ale noastre zilnice, văzute din Cosmos sunt un nimic."

Romanul ”Spinoza. Capricii” este de o altă manieră și de un alt format, poate pentru un alt cititor, mai complex, mai conceptualist, consideră scriitoarea Maria Pilchin.

MARIA PILCHIN, scriitoare: "Te solicită în a gândi, a analiza. Este și despre lumea noastră, pe de o parte, foarte rapidă, ancorată în trecutul nostru, în realitățile noastre, și, pe de altă parte, gândurile noastre, proiectate metafizic, cosmic, într-un punct al universului."

Romanul ”Spinoza. Capricii” a văzut lumina tiparului în primăvara acestui an. Publicist, dramaturg și om de televiziune, Val Butnaru este și autorul mai multor romane, printre care ”Ultimul profet adevărat”, ”Patimile după Iov” sau ”Hipnotic”.

Opinia ta contează. Comentează!