Lumina se ieftinește
Economic 12 aprilie 2023, 15:27 | 967

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noile tarife la energia electrică. Consumatorii Premier Energy vor achita 2 lei și 99 de bani pentru un kilowatt-oră, cu 43 de bani mai puțin decât în prezent. Clienții rețelei FEE Nord vor plăti 3 lei și 58 de bani pentru kilowatt-oră, cu 26 de bani în scădere.

Potrivit solicitărilor publicate pe pagina web a Agenției, ”Premier Energy” a propus cerere de ieftinire cu 33 de bani a tarifului actual, de 3 lei și 42 de bani. În solicitarea depusă de furnizor la ANRE era indicat un tarif de 3 lei și 9 bani. ANRE a stabilit pentru consumatorilor finali un tarif de 2 lei și 99 lei/kwh.

Consumatorii deserviți de FEE Nord vor achita un tarif de 3 lei și 58 de bani/kwh, în scădere cu 26 de bani. FEE Nord a cerut însă un preț de 3 lei și 54 de bani.

SERGIU CAȘU, șeful Secției tarife și analize, ANRE: "Pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, în cuantum de 358 de bani KWH. Toate sunt fără TVA."

Potrivit responsabililor de la ANRE, factorul principal care a determinat micșorarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali este semnarea de către ”Energocom” a unui contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru o perioadă de șase luni, la un preț de 66 de dolari pentru un MWh. Este cu șapte dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.

Cea din urmă ieftinire a curentului a fost la sfârșitul lunii decembrie 2022. Noile tarife au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Noile prețuri, aprobate miercuri, vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Opinia ta contează. Comentează!