Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al R. Moldova, câștigat de către Maia Sandu
Politic 10 decembrie 2020, 19:30 | 1827

Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al Republicii Moldova câștigat de Maia Sandu. Hotărârea prin care a fost confirmată legalitatea alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie a fost pronunțată astăzi. Decizia este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Între timp, Maia Sandu a anunțat că renunță la calitatea de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate și la funcția de președinte al formațiunii. Conform legislației în vigoare, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru de partid.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Curtea Constituționala hotărăște: 1. Se confirmă rezultatele alegerii președintelui Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020. 2. Se validează alegerea doamnei Maia Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova."

Reprezentantul lui Igor Dodon, Nicolai Fomov, a cerut amânarea ședinței Curții Constituționale, invocând că pe rol la Curtea Supremă de Justiție se află o cauză împotriva Maiei Sandu, pentru lezarea onoarei și demnității.

NICOLAE FOMOV, reprezentantul lui Igor Dodon: "Este vorba de un briefing organizat pe 13 noiembrie, în care Maia Sandu a adus acuzații grave și a prejudiciat imaginea concurentului Igor Dodon. Aceste acuzații au fost de natură să influențeze preferințele alegătorilor. A fost în ultima zi a campaniei electorale, iar Igor Dodon nu a putut să vină cu o replică."

Reprezentantul Maiei Sandu, Olesea Stamati, a declarat ca solicitarea lui Fomov este neîntemeiată.

OLESEA STAMATE, reprezentanta de drept a Maiei Sandu: "Nu este nimic altceva decât o încercare de a tergiversa procedura de validare a rezultatelor alegerilor, ori contestația depusă la CEC în acest sens este una vădit tardivă, iar cererea pe care au depus-o anterior în instanța de judecată a fost declarată inadmisibilă."

Curtea Constituțională a respins demersul reprezentantului de drept al lui Igor Dodon. După două ore de deliberări, magistrații au validat alegerile prezidențiale și mandatul de președinte al Maiei Sandu. În scurt timp, Igor Dodon a plasat pe facebook un mesaj de felicitare. Dodon promite că el și PSRM va respecta votul cetățenilor și va susține demersurile președintelui ales privind dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

IGOR DODON, președintele în exercițiu: "Îi urez succes și cât mai multe realizări în interesul cetățenilor, în interesul Republicii Moldova. Președintele ales a fost mandatat de cetățeni să rezolve atât problemele pe care le-a identificat ca prioritare în programul său electoral, cât și să își asume responsabilitatea gestionării guvernării în criza pandemică, până la organizarea anticipatelor."

A scris Igor Dodon pe facebook. Ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu este programată pentru ziua de 24 decembrie.

Opinia ta contează. Comentează!