La piață se golesc buzunarele
Economic 11 noiembrie 2022, 15:49 | 857

Pe fundalul unei inflații de aproape 35 la sută, prețurile au explodat și procesul e continuu. Oamenii s-au pomenit că plătesc acum dublu pentru mai tot, ce cumpărau anul trecut pe această vreme. Cel mai mult bate la buzunar achitarea facturilor. Pentru gaz plătim de șase ori mai mult, iar pentru curent - cu 75 la sută mai mult față de anul trecut. Mulți chișinăuieni, pe care i-am întâlnit astăzi la cumpărături, spun că sunt pur și simplu depășiți de situație.

La Piața Centrală demult nu mai este forfota cea de altă dată. Oamenii sunt mai mult cu văzutul. Nu mai reușesc să țină pasul scumpirilor, spun mulți cetățeni.

Prețurile au luat-o razna! Unii comercianți vând zece ouă cu 41 de lei! Trebuie să cauți mult, ca să găsești mai ieftin. Când au văzut echipa noastră de filmare, unii comercianți scoteau prețurile afișate și nu prea voiau să vorbească. Unii cumpărători spun că nu au ce face - trebuie să facă piața.

Situația e complicată și în cazul vânzătorilor. Tatiana Graur este din Ghidighici, iar pensia este singura sursă de venit, spunea femeia. Pentru a mai face un ban, vine zilnic și vinde la piață.

Oamenii încearcă să caute cele mai mici prețuri atunci când merg să își facă provizii.

Potrivit celor mai recente date statistice, față de aceeași perioadă a anului trecut, produsele alimentare sunt cu 30 la sută mai scumpe.

Prețurile au crescut semnificativ la pâine, care este cu aproape 37 la sută mai scumpă, legume, care sunt cu 63% mai mari. Și fructele s-au scumpit cu 68 la sută față de octombrie a anului trecut. Cu aproape 64% a crescut și prețul ouălor și cu 56 la sută cel al zahărului. Serviciile prestate populației s-au scumpit cu aproape 53 de procente. Spre exemplu, șoferii achită pentru combustibili și carburanți cu 42 la sută mai mult, în comparație cu octombrie anul trecut. Cifrele nu sunt îmbucurătoare, așa cum, prețurile vor continua să crească, potrivit unei estimări ale Băncii Naționale.

Opinia ta contează. Comentează!