Candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi și a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan
Politic 15 mai 2023, 15:42 | 902

Candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze. Datele Comisiei electorale de la Comrat arată că în turul doi al scrutinului, desfășurat ieri, Guțul a obținut peste 52 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a acumulat peste 47 la sută din sufragii. Localnicii spun că au așteptări mari de la viitorul bașcan.

Potrivit autorității electorale din Comrat, din peste 92,5 mii de locuitori cu drept de vot la urne s-au prezentat duminică 53 de mii. Dintre aceștia, 27 de mii 376 au votat pentru candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, iar 24 de mii 913 s-au arătat în favoarea lui Grigorii Uzun. Acesta a fost susținut de PSRM, deși oficial el este înregistrat drept candidat independent. Uzun a declarat că respectă alegerea locuitorilor din autonomie.

GRIGORII UZUN, candidat: "Am condus această campanie electorală foarte cinstit și cu demnitate. Dar, conform datelor preliminare, Evghenia Guțul câștigă cu o mică marjă. Respect alegerea poporului găgăuz. Profitând de această ocazie, vreau să le mulțumesc tuturor locuitorilor autonomiei, care m-au crezut. Vreau să-i mulțumesc echipei mele pentru un rezultat demn. Mă abțin de la alte comentarii la această etapă."

La rândul său, Evghenia Guțul i-a mulțumit partidului și personal lui Ilan Șor pentru că i-au acordat toată încrederea.

EVGHENIA GUȚUL, guvernator ales al autonomiei găgăuze: "Victoria de astăzi este începutul transformării Găgăuziei într-un tărâm al viselor. Vreau să-mi exprim recunoștința față de echipa Partidului Șor și față de liderul Ilan Șor, care mi-au acordat încrederea să fiu candidat pentru postul de bașcan al autonomiei găgăuze. În ciuda presiunilor, amenințărilor și insinuărilor, am muncit din greu în această campanie. Rezultatul a demonstrat că împreună suntem puternici."

Bașcanul în exercițiu, Irina Vlah, a felicitat-o pe Evghenia Guțul, subliniind că locuitorii autonomiei așteaptă acțiuni concrete pentru păstrarea păcii, stabilității și construirea unor relații constructive cu autoritățile centrale.

Alegătorii spun că așteaptă de la noua conducere doar schimbări în bine, nu mai mult.

Alții ne-au spus că ceea ce se întâmplă în autonomie este un circ și nu au mers să voteze.

Scrutinul din autonomia găgăuză s-a desfășurat pe fondul mai multor încălcări ale legislației, inclusiv coruperea alegătorilor din partea Partidului Șor, acuzat de fraudarea primului tur. Poliția a publicat imagini video cu transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare și interceptări despre plasarea afișelor electorale în locuri nepermise. Oamenii legii au arătat inclusiv liste și înscrisuri cu informații despre persoane și mijloacele financiare achitate pentru determinarea alegătorilor s-o voteze pe Evghenia Guțul. Zece reprezentanți ai Partidului Şor sunt vizați în acest dosar.

Opinia ta contează. Comentează!