Guvernul nu exclude sistarea completă a livrărilor de gaze de către ”Gazprom”
Social 2 august 2022, 19:32 | 910

Ne așteaptă o iarnă complicată - ne-a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. În acest context, autoritățile iau în calcul trei scenarii vizând aprovizionarea țării cu gaze.

Ministrul Infrastructurii a spus astăzi într-o conferință de presă că cel mai grav scenariu se referă la sistarea completă a livrărilor de către ”Gazprom”. Pentru a face față situației, Guvernul intenționează să cumpere gaz și să-l stocheze în țările vecine. De asemenea, autoritățile cumpără masiv păcură din România pentru rezerva de stat și a dispus importul cărbunelui. Totuși, Spânu dă asigurări că la iarnă nimeni nu va îngheța, dar prețul agenților energetici va fi foarte mare. Tocmai de aceea, vor fi întreprinse acțiuni de reducere a consumului de gaze.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Sunt analizate trei scenarii cu limitarea furnizării alimentării Republicii Moldova cu gaze naturale. În proporție cu 35 la sută așa cum a fost în octombrie anul trecut, în proporție de 50 la sută și în proporție de 100%, ceea ce înseamnă sistarea completă a contractului între ”Gazprom” și ”Moldovagaz”. Indiferent de decizia ”Gazprom”, vom întreprinde acțiuni pentru a reduce consumul de gaz în perioada rece a anului cu minim 15 la sută."

În cazul în care ”Gazprom” va sista în totalitate livrările către Moldova, Guvernul are elaborat un plan.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Noi avem un credit semnat cu BERD de 300 de milioane. În luna august vom face din această sumă rezerve de gaz, 24 de milioane de metri cubi le avem deja. O altă soluție ar fi să procurăm păcură, ca să schimbăm gazul pe păcură la ”Termoelectrica”, astfel ca cetățenii din Chișinău să aibă atât energie electrică, cât și energie termică. Veți vedea în această hotărâre toate planurile de acțiuni, în funcție de scenariul care ar putea să apară în această iarnă."

Cât despre energia electrică, Spânu a menționat că, în cazul în care centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist de la Tiraspol, nu va putea livra curent în dreapta Nistrului, Chișinăul are semnate contracte pentru situații de urgență cu Ucraina. Aceasta înseamnă achiziții la preț de piață.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Noi permanent am spus că ne dorim un contract pe termen lung, care să fie predictibil și toată lumea să aibă claritate. Din păcate, nu suntem în situația în care să avem un astfel de contract, ținând cont de faptul că livrările de gaze, inclusiv pentru stânga Nistrului, nu sunt încă sigure. Ceea ce facem noi, mai important decât asta, este să discutăm cu colegii noștri din Ucraina ca, dacă va apărea o situație de urgență, să putem achiziționa în raport de 100% de energie din Ucraina. În prezent achiziționăm doar 30% din Ucraina."

De asemenea, Guvernul va stabili reguli pentru întreprinderi în caz de limitare a furnizării gazelor, va majora numărul consumatorilor protejați, va suplini rezervele de păcură și va facilita importul de cărbune. Primele contracte pentru suplinirea rezervei naționale au fost deja semnate, susține Andrei Spânu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie