Guțul i-a cerut lui Putin gaz și pensii
Politic 13 martie 2024, 19:41 | 531

Moscova ar fi gata să le plătească găgăuzilor pensii și să le trimită gaze mai ieftine. Cel puțin asta a declarat bașcanul Evghenia Guțul într-un briefing, la o săptămână după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la Soci. „Gazul nu se furnizează prin conferințe de presă sau pe regiuni”, a precizat tot astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei găgăuze: "Pentru locuitorii autonomiei, prețul plătit pentru gaz este important. În acest context, m-am adresat Rusiei cu o rugăminte: să primim gaz direct de la Gazprom la un preț mai redus. Noi negociem cu ei un preț mai bun pentru autonomia găgăuză, cum va fi livrat gazul, dar și alte nuanțe juridice."

„Gazul nu se furnizează prin conferințe de presă sau pe regiuni”, a replicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Eu de fiecare dată când aud de doamna Guțul și de furnizare de gaz îmi vin doar bancuri pe limbă, pentru că altceva nu poți comenta. Ce anume nu au înțeles ei despre cum trebuie să furnizeze gazul după prima încercare? Gazul nu se furnizează prin conferință de presă sau pe regiuni. Ei dacă au de făcut ceva lasă să facă, iar dacă nu, atunci să lase în pace oamenii și să nu-i provoace degeaba."

Evghenia Guțul a mai declarat că a vorbit cu Putin și despre salariile, și despre pensiile găgăuzilor, care ar putea deschide, de la distanță, conturi în Rusia.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei găgăuze: "Noi am reușit să găsim finanțatori și au transferat deja bani în bugetul autonomiei, dar aceste surse financiare au fost sechestrate de către autoritățile centrale. Vreau să accentuez că toate contractele încheiate cu finanțatorii ruși au fost și sunt legale cu toată documentația de rigoare."

Evghenia Guțul a părăsit încăperea, ignorând întrebarea jurnaliștilor, care au vrut să afle ce crede bașcanul de la Comrat despre războiul din Ucraina.

Premierul Dorin Recean a remarcat faptul că, în ultimii doi ani, membrii grupării criminale Șor au făcut mai multe „promisiuni false” locuitorilor.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Așteptarea mea și a cetățenilor este ca membrii acestei grupări criminale să fie aduși în fața justiției și să li se întâmple ceea ce scrie în Codul Penal."

Evghenia Guțul s-a întâlnit pe 6 martie curent la Soci cu președintele rus Vladimir Putin, urmărit de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru crime de război. Apropiata fugarului Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicare în jaful bancar, Guțul este primul politician din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!