Navalnîi riscă 30 de ani de închisoare
Externe 19 iunie 2023, 20:07 | 276

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a apărut luni în fața unui tribunal rus pentru a se apăra de noi acuzații de extremism, într-un proces care ar putea prelungi cu zeci de ani perioada sa de închisoare, scrie CNN. Jurnaliștii nu au fost primiți în sala de judecată, fiind nevoiți să urmărească dezbaterile prin intermediul unei transmisiuni în direct cu o calitate audio slabă. Opozantul riscă până la 30 de ani de închisoare.

Alexei Navalnîi se află închis din ianuarie 2021 într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri de Moscova, unde efectuează o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă. Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a supravieţuit în 2020 unei otrăviri, faptă pentru care el a acuzat Kremlinul.

Noul proces a început la 6 iunie, dar până în prezent s-au desfăşurat doar chestiuni procedurale în spatele uşilor închise. De această dată va fi permis şi accesul publicului în sală, însă nu şi cel al jurnaliştilor, potrivit echipei de avocaţi a lui Alexei Navalnîi.

Opozantul se află în detenție din data de 17 ianuarie 2021, când a fost reținut, după ce a revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat, după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Din vara anului 2022, se află în detenţie în penitenciarul cu regim strict nr. 6 din satul Melehovo, din regiunea Vladimir. Din august, a fost trimis la carceră de 15 ori, unde a petrecut mai mult de 150 de zile.

În octombrie 2022, Alexei Navalnîi a aflat că i s-a deschis un nou dosar penal – el este acuzat în temeiul articolelor privind organizarea și finanțarea extremismului, pentru care, potrivit politicianului, riscă până la 30 de ani de închisoare. În plus, a spus Navalnîi, mai există un dosar pentru terorism deschis împotriva sa, în care ar putea risca închisoare pe viață.

De la declanşarea campaniei militare din Ucraina, în februarie 2022, majoritatea disidenţilor vocali din Rusia care nu au fugit din ţară au fost încarceraţi sau urmăriţi în justiţie, în special pentru denunţarea conflictului.

Opinia ta contează. Comentează!