Opoziția a cerut excluderea de pe ordinea de zi a câtorva proiecte înregistrate de Partidul Socialiștilor
Politic 3 decembrie 2020, 19:39 | 1326

Proiecte controversate propuse de PSRM au fost votate astăzi pe bandă rulantă în Parlament. Este vorba de modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, de funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova și trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului.

Proiectele au fost votate rând pe rând, fără dezbateri, dar pe fundalul huiduielilor din partea opoziției. Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrâncea, cel care a condus ședința legislativului, a făcut-o din sala plenului, deoarece tribuna centrală era blocată. Nici din procedura de votare, care s-a tranformat în haos, nu s-a înțeles prea mare lucru. Mai mult, în timpul procedurii de votare era anunțat doar numărul proiectului de lege, nu și denumirea acestuia. Astfel cei care nu aveau proiectul în față, nu aveau cum ști despre ce proiect este vorba. Unele proiecte au fost votate în prima lectură și astfel a mai rămas loc de dezbateri pentru lectura a doua. Nu și în cazul trecerii Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului. Proiectul a fost votat în lectură finală.

Unul dintre proiectele votate astăzi a fost cel privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Este vorba, între altele, de readucerea în spațiul audiovizual al Republicii Moldova a programelor radio și TV din Rusia. Autorii proiectului de lege, socialiștii Bogdan Țârdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, au propus și reducerea duratei zilnice a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune, iar transmiterea programelor în limba română să fie de cel puțin 60 la sută, nu de 80, cum este acum.

Proiectul de lege 460 din 23/11/ 2020 să fie votat în primă lectură. Cine este pentru, rog să votați. Vă mulțumesc, Majoritatea deputaților.

Un proiect de lege votat în prima lectură este cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova.

A fost votată și legea care permite scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din coordonarea președintelui Republicii Moldova. Proiectul a fost înregistrat în Parlament acum două zile, iar astăzi a fost votat în ambele lecturi.

Haosul în Parlament a început chiar din deschiderea ședinței. Deputații s-au îmbrâncit în timp ce ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, încerca să prezinte proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Aleșii poporului din opoziție au cerut ca proiectul să fie exclus de pe ordinea de zi, alături de alte subiecte. Când deputații au început să se ia de piept, transmisiunea în timp real a ședinței Parlamentului a fost oprită.

De la începutul ședinței, deputații din opoziție au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor privind politica bugetar-fiscală, legea bugetului de stat pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2021, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021. De asemenea, proiectul care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului, proiectul cu privire la funcționarea limbilor și cel ce ține de modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat platforma DA: "În contextul încălcărilor grave ale Legislației și a regulamentului Parlamentului, ignorarea intereselor cetățenilor, noi suntem nevoiți să recurgem la alte metode de a bloca acest ”bespredel”."

După pauză, protestul a continuat. Opoziția a scandat „Rușine” și „Anticipate”, în timp ce ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a început să prezinte proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

Îmbrâncelile între deputați au durat câteva minute însă puțini au văzut toată scena, deoarece transmisiunea live a ședinței Parlamentului a fost oprită. După o altă pauză, politica bugetar fiscală pentru 2021 a fost votată fără dezbateri în doar câteva secunde.

Opinia ta contează. Comentează!