Peste 1,2 miliarde de euro a oferit UE, din 2021 încoace, pentru sprijinirea Republicii Moldova
Economic 27 iulie 2023, 19:56 | 518

Peste 1,2 miliarde de euro! Atât a oferit Uniunea Europeană din 2021 încoace pentru sprijinirea autorităților și cetățenilor din Republica Moldova. Informația a fost făcută publică de către europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, banii au fost alocați pentru stabilizarea macrofinanciară, pentru măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizare și tranziția spre o economie verde.

Asistența de 1,2 miliarde de euro a ajutat Republica Moldova să treacă peste criza energetică și provocările economice și de securitate cu care se confruntă, a subliniat Siegfried Mureșan într-o analiză pentru portalul bucureștean ”contributors”. În domeniul energetic, Uniunea Europeană a reușit să sincronizeze în 2022 sistemul de energie electrică al Republicii Moldova cu cel al blocului comunitar și tot din 2022, Republica Moldova a primit accesul la platforma de stocare și achiziție comună a gazelor lansată de Uniunea Europeană. Un alt succes este că produsele care ajung pe piața europeană beneficiază de anumite facilități la export, subliniază Siegfried Mureșan

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: "Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiau deja de scutirea taxelor vamale la intrarea pe piața din Uniunea Europeană, ca parte a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, încheiat în 2014. Cu toate acestea, măsurile de sprijin din ultimul an au crescut semnificativ prezența produselor moldovenești în Europa. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,8 miliarde de euro, în 2021, la 2,6 miliarde de euro, în 2022."

Potrivit sursei citate, în perioada 2014 – 2020, după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, au fost alocate fonduri nerambursabile, în valoare de peste 500 de miliarde de euro, și au fost puse la dispoziție alte 200 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Acești bani s-au concretizat în peste 700 de kilometri de drum reabilitați, troleibuze noi în Chișinău și Bălți, peste 200 de școli și grădinițe care beneficiază de sisteme noi de încălzire, pe biomasă, sau sprijin pentru întreprinzători.

Opinia ta contează. Comentează!