Zeci de administratori au elaborat astăzi un plan comun de acțiuni privind sprijinirea angajaților săi cu copii mici
Social 27 iulie 2023, 17:24 | 312

Zeci de administratori ai sectorului public și privat au elaborat astăzi un plan comun de acțiuni privind sprijinirea angajaților săi, care au copii mici până la trei ani. Atelierul „Servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Exemple de bune practici” este organizat de Confederația Națională a Patronatului în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii. Unii angajatori ne-au spus că au implementat deja măsuri pentru a susține tinerii părinți, care activează în companiile lor.

CAROLINA MOLDOVEANU, director grădiniță private: "Angajatele noastre se întorc pe cât de curând posibil, dat fiind faptul că avem și grupe de creșe și agreăm ideea ca mamele să se întoarcă la serviciu împreună cu copilul său."

DIANA CAIREAC, expert în domeniul social și medical: "Ar fi bine ca și mediul public, dar și mediul privat să-și ajusteze în primul rând un spațiu pentru copii, mai ales că nu sunt 50 sau 80 de copii într-o instituție, care ar avea nevoie de aceste îngrijiri. Adică, pentru cinci sau șapte copii nu este o problemă ca autoritățile să se adapteze la cerințele legislative, să apeleze la practicile alor state și să le implementeze la nivel național."

În cadrul Asociației Investitorilor Străini sunt 26 de companii care au implementat practici internaționale de îngrijire a copilului la locul de muncă.

CRISTINA TÎȘCUL, manager de proiect, Asociația Investitorilor Străini: "Aceștia sunt pionerii pe piața Republicii Moldova, care vin cu foarte multe inițiative și le implementează aici, în țara noastră. Una dintre acestea ar fi implementarea politicilor prietenoase familiilor. De exemplu se amenajează camere pentru copii, care le permite mamelor și taților să vină la muncă cu copii lor."

Cei de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale spun că au un program de extindere a serviciilor alternative pentru îngrijirea copiilor până la trei ani. Autoritățile își propun ca până în anul 2026 să poată încadra în instituțiile de educație timpurie cel puțin 30% din numărul copiilor de până la trei ani.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: "Acest lucru va contribui la participarea femeilor pe piața muncii, la revenirea lor din concediul de îngrijire a copiilor, la reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie, dar și la consolidarea egalității de gen."

Organizatorii Atelierului „Servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Exemple de bune practici” spun că urmează să fie desfășurate și alte activități pentru angajatori pentru ca aceștia să poată găsi soluții de a facilita activitatea angajaților cu copii mici.

NELEA RUSU, coordonator de proiect, OIM: "Urmează o serie de activități printre care elaborarea de ghiduri pentru angajatori, cum să deschidă aceste servicii, suport metodologic inclusiv și suport financiar."

Atelierul are drept scop informarea reprezentanților domeniului de afaceri despre noile reglementări în materie de serviciile alternative de îngrijire a copilului. La eveniment au participat aproximativ 70 de reprezentanți din sectorul public și privat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie