Sandu, la Summitul Consiliului Europei
Politic 18 mai 2023, 19:41 | 565

În ultimii doi ani, Republica Moldova a avansat în toate clasamentele internaționale, care măsoară starea democrației, iar cea mai sigură cale de a menține libertatea este aderarea la Uniunea Europeană. Asta a declarat președintele Maia Sandu la summitul Consiliului Europei, desfășurat în acest an în Islanda. Potrivit șefei statului, în țările unde există voință politică, transformările sunt posibile.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea, Republica Moldova. În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația."

Potrivit Maiei Sandu, cel mai bun mod de a consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Suntem victimele metodelor hibride ale Rusiei, concepute pentru a ne destabiliza democrația. Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană."

Maia Sandu a enumerat clasamentele internaționale, în care a avansat Republica Moldova. Este vorba despre Indexul Libertății Presei, publicat de ”Reporters Without Borders”, potrivit căruia, Republica Moldova a urcat 61 de poziții în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de țări. Și Indexul statului de drept al ”World Justice Project”, unde Republica Moldova a avansat cu 14 poziții, din 2020.

Opinia ta contează. Comentează!