Turul doi al scrutinului pentru primăria orașului Bălți ar putea avea loc pe 19 decembrie
Politic 6 decembrie 2021, 17:19 | 1255

Turul doi al scrutinului pentru primăria Bălți va avea loc pe 19 decembrie. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Se întâmplă după ce ieri candidatul Partidului Șor, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală, iar CEC a suspendat desfășurarea scrutinului programat pentru 5 decembrie. Între timp, candidatul PAS, Boris Marcoci, a anunțat, cu puțin timp în urmă, că se retrage din cursă.

După retragerea candidatului PAS Boris Marcoci din cursa electorală, conform legislației, în luptă accede următorul clasat. Este vorba de candidatul BECS, Alexandr Nesterovschi. Acesta îl va confrunta, pe 19 decembrie, pe candidatul independent Nicolai Grigorișin.

DECLARAȚIA PAS: "Pentru a evita orice speculaţii, PAS anunţă retragerea din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi a candidatului său, dl Boris Marcoci. Decizia urmează a fi formalizată de către forurile statutare ale partidului pe parcursul zilei de marți."

Pe de altă parte, avocații Marinei Tauber au anunțat că vor depune o plângere la CEDO. Tauber susține în continuare că fost exclusă din cursă ilegal.

MARINA TAUBER: "Cazul candidatului Partidului Șor pentru alegerile locale noi din municipiul Bălți, Marina Tauber, adică eu, care a fost scos ilegal din cursa electorală, după ce conducerea a văzut că va câștiga al doilea tur de scrutin, confirmă că cetățenii și-au pierdut dreptul fundamental să aleagă și să fie aleși."

Nu este de acord cu suspendarea alegerilor de la Bălți și Misiunea Promo-LEX.

DECLARAȚIILE MISIUNII DE OBSERVARE PROMO-LEX: "Asociația Promo-LEX consideră că turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7 din Codul electoral, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea „Retras” în dreptul candidatului, a cărui înregistrare a fost anulată."

Duminică, la ora 6 dimineața, Curtea de Apel Bălți a anunțat că menține decizia instanței de fond privind excluderea candidatului Marina Tauber din cursa electorală. La ora 6:20, cu puțin timp înainte de a fi deschise secțiile de vot, Comisia Electorală Centrală a constatat imposibilitatea desfășurării turului doi al alegerilor locale noi din municipiul Bălți. În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au decis suspendarea turului doi până când deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.

Angelica Caraman, președintele CEC: "Secțiile de votare numărul 2/1 până la 2/60 din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie curent, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot."

Între timp, candidatul Partidului „Șor” Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel Bălți la Curtea Supremă de Justiție. Duminică, în jurul orei 18.00, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul. Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală după ce CEC a depistat că aceasta a utilizat fonduri nedeclarate, în mărime de cel puțin 34 de mii de lei, pentru hrana activiștilor formațiunii.

Opinia ta contează. Comentează!