Republica Moldova denunță încă două acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente
Politic 17 mai 2023, 15:35 | 605

Republica Moldova denunță încă două acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente. Este vorba despre acordul privind schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre și acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre. Subiectele au fost examinate astăzi în ședința Guvernului.

Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat o inventariere a tuturor documentelor semnate cu CSI, aproximativ 400 la număr. Potrivit ministrului de Interne, Ana Revenco, procesul e în desfășurare și primul acord prezentat este cel cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor externe ale statelor membre ale CSI, semnat la Moscova în ziua de 12 aprilie 1996.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Acordul vizat și-a epuizat relevanța pentru Republica Moldova în scurt timp după semnarea acestuia. Acordul nu a produs niciun efect, întrucât nu a fost pus în aplicare de autoritățile statului. Diminuarea și ulterior sistarea în procesul de cooperare în domeniul securității frontaliere în cadrul CSI au impulsionat transferul cooperării în domeniul schimbului de informații cu statele de interes în plan bilateral."

În cazul în care, după denunțarea acordului, vor apărea necesități de interes major neacoperite, acestea vor fi discutate pe platforme bilaterale, a precizat ministrul Revenco.

Cel de-al doilea document denunțat este acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI a fost încheiat la Kiev, pe 20 martie 1992.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: "Republica Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor se face în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului. Astfel, acordul în cauză și-a pierdut actualitatea și nu este necesară semnarea unui alt tratat în acest domeniu."

Anterior, Parlamentul a votat denunțarea acordurilor privind activitatea Teleradiocompaniei ”Mir”.

Opinia ta contează. Comentează!