Image-Description
BERD oferă detalii despre investițiile în Portul Giurgiulești; Instituția reiterează că este unicul proprietar al Portului
Economic 29 iunie 2021, 10:29 | 1279

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) informează că a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021.

BERD anunță că își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că BERD a publicat detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, activ strategic pentru țară, într-un document în care descrie sprijinul său pentru proiect. Astfel, sprijinul a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA. Acesta consta dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali. Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni. Respectiv, la 7 mai 2021, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești „pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare”, se spune în comunicat.

Amintim că recent, expertul economic Veaceslav Ioniță, a publicat o analiză în care informează că Republica Moldova este în pragul unui litigiu, prin care ar putea fi obligată să achite despăgubiri de cel puțin 52 de milioane de euro, în conformitate cu Acordul de Investiţii din 2004, încheiat cu investitorul inițial al Portului Giugiulești, Rafiq Aliyev din Azerbaidjan și companiile acestuia - ”Azpetrol” SRL, ”Azertrans” SRL, ”Azpetrol Refinery” SRL.

„BERD, printr-un comunicat public ne anunță că este unicul beneficiar efectiv al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești, prin intermediul unor tranzacții din Cipru, în condițiile interdicțiilor legale de efectuare a operațiunilor cu acțiunile companiei vizate. Aici autoritățile statului iarăși nu intervin, ba mai mult unii reprezentați ai autorităților publice s-au angajat pe post de avocați al BERD-ului, parte implicată în conflict, avansând diverse declarații în spațiul public, care din nefericire pentru noi vor deveni parte în dosarul Investitorului din 2004 contra Republicii Moldova”, a avertizat expertul.

Opinia ta contează. Comentează!