China: Macron condamnă războiul Rusiei
Externe 7 aprilie 2023, 21:08 | 505

Aflat la finalul vizitei în China, președintele Franței a mers astăzi la o întâlnire cu studenții, în cadrul căreia a denunţat războiul dus de Rusia în Ucraina. Emmanuel Macron a făcut din invazia rusă în Ucraina tema principală a vizitei sale, solicitând liderului chinez să-și folosească influența pentru a readuce Rusia la raţiune. China a refuzat până în prezent să condamne războiul Kremlinului, iar analiștii afirmă că Beijing este prea binevoitor cu Moscova ca să poată fi cu adevărat un mediator între Rusia și Ucraina.

Emmanuel Macron a mers la Universitatea Sun Yat-sen, unde studenții s-au îmbulzit pentru a-i strânge mâna sau a face cu el un selfie.

Această universitate este una dintre cele mai prestigioase din China, având parteneriate cu 24 de instituții de învăţământ din Franţa. Emmanuel Macron a ținut un discurs, condamnând în fața a o mie de studenți, războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Acest război este o încălcare clară a dreptului nostru internațional. Este o ţară care decide să îşi colonizeze vecinul, să nu respecte regulile, să desfăşoare arme, să invadeze. Și vine să tulbure foarte profund pacea noastră pentru toți și riscă să precipite într-un fel această tensiune strategică și de aceea cred foarte profund că astăzi trebuie să lucrăm pentru a evita orice escaladare."

Macron i s-a alăturat apoi președintelui Chinei, pe insula Shamian, în centrul oraşului. Cei doi șefi de stat au mers împreună prin grădină, participând ulterior la o ceremonie a ceaiului.

Ieri, Macron şi Xi au făcut apel la negocieri de pace cât mai repede posibil şi au respins orice utilizare de arme nucleare. A avut loc și o întrevedere în format trilateral, împreună cu președintele Comisiei Europene, care a subliniat că pentru a fi pace, e nevoie ca Moscova să-și oprească invazia în Ucraina. Potrivit oficialilor europeni, liderul de la Beijing ar fi dispus să discute cu Volodimir Zelenski, dar la un moment potrivit. Urmărind vizita liderilor europeni în China, unii analiști au concluzionat că cele două părți nu prea sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina.

JEAN-PIERRE CABESTAN, profesor, Universitatea Baptistă din Hong Kong: "Nu sunt prea încrezător cu privire la un rezultat al acelor discuții pentru că, în mod clar, China este prea mult de partea Rusiei în această chestiune pentru a fi cu adevărat un mediator între Rusia și Ucraina."

Oficial, China se declară neutră în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, însă cu toate acestea, liderul de la Beijing nu a condamnat invazia rusă. Acum două săptămâni, Xi Jinping a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin într-un impuls politic pentru președintele rus izolat, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime de război în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!