AIEA a anunțat că nu a găsit niciun indiciu de activitate nucleară nedeclarată în Ucraina, așa cum acuză Rusia
Externe 4 noiembrie 2022, 16:14 | 347

Niciun indiciu de activitate nucleară nedeclarată. Este concluzia Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, după ce a făcut inspecții în Ucraina la cererea Kievului, ca răspuns la acuzaţiile Rusiei precum că Ucraina ar crea o așa-zisă ”bombă murdară”. Fără a prezenta dovezi, Kremlinul a lansat acuzația în repetate rânduri. "Singurele lucruri murdare din regiunea noastră sunt capetele celor din Moscova, care au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează întreaga lume", a reacționat Volodimir Zelenski.

Inspectorii AIEA au mers la Institutul de cercetare nucleară din Kiev, la Uzina de procesare şi minerit Jovti Vodî şi la Uzina de maşini Pivdennii din Dnipro. De asemenea, ei au prelevat mostre de mediu, care au fost trimise pentru analize de laborator, susține directorul general al instituției, Rafael Grossi.

RAFAEL GROSSI director general al AIEA: "Evaluarea noastră tehnică și științifică a rezultatelor, pe care le-am avut până acum, nu a arătat niciun semn de activități și materiale nucleare nedeclarate în aceste trei locuri. În plus, vom raporta rezultatele prelevării de probe de mediu cât mai curând posibil."

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Misiunea organizației a vizitat toate obiectele, pe care rușii le-au menționat atunci când și-au spus fanteziile despre așa-zisa ”bombă murdară”. Am invitat AIEA să verifice. Le-am oferit libertate deplină de acțiune la unitățile relevante și avem dovezi clare și de necontestat că nimeni în Ucraina nu a creat și nu creează „bombe murdare”. Și singurul lucru, care este murdar în regiunea noastră acum, reprezintă capetele celor de la Moscova, care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus și terorizează Ucraina și întreaga lume."

Anterior, secretarul general al NATO a calificat drept falsă afirmația Rusiei, potrivit căreia Ucraina ar plănui să folosească o așa-zisă bombă murdară pe propriul teritoriu. "Rusia îi acuză adesea pe alții de ceea ce intenționează să facă ea însăși. Am mai văzut acest model înainte, de la Siria la Ucraina. Rusia nu trebuie să folosească un pretext fals pentru o nouă escaladare", a precizat Jens Stoltenberg.

Opinia ta contează. Comentează!