Tensiuni politice în România
Externe 14 noiembrie 2018, 21:17 | 782

Finlanda ar putea prelua mandatul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie, în locul României. Schimbarea regulilor de joc poate interveni după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că ”statul român nu este pregătit din cauza guvernării proaste”. 

Într-un interviu apărut la radioul public de la Helsinki, premierul finlandez Juha Sipilä spune că dacă ar fi nevoie, ţara sa ar putea prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, în loc de 1 iulie, cum e calendarul oficial. Propunerea vine după ce Klaus Iohannis a declarat acum trei zile că România nu este pregătită pentru acest lucru.

După declarațiile lui Iohannis, un semnal de alarmă a venit și de la preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, David McAllister.

.. a precizat David McAllister. În pofida criticilor, Ministerul Afacerilor Externe de la București declară că România este pregătită pentru preluarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene. Totodată, partidele aflate în opoziție, Mișcarea România Împreună și Uniunea Salvați România, au făcut un apel comun la declanşarea alegerilor anticipate, după ce ieri autoritățile europene și-au arătat îngrijorările în ceea ce privește abuzurile și devierile de la statul de drept ale actualei coaliții PSD-ALDE. Inițiatorii spun că sunt gata să vorbească cu partidele parlamentare și să faciliteze dialogul cu toate forțele democratice din societatea civilă pentru a scăpa România de un grup infracțional, care periclitează viitorul european al țării.

Opinia ta contează. Comentează!