Importul de cereale, doar cu licență
Economic 4 octombrie 2023, 20:06 | 389

Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca importul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui să fie efectuat doar în baza licenței, pe durata stării de urgență. Documentul va fi eliberat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Fermierii susțin că decizia este una întârziată, dar speră că introducerea licenței va stabiliza prețurile pe piață internă.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "În vederea menținerii pe piața internă a produselor la un preț sustenabil din punct de vedere economic a produselor autohtone, precum grâul, porumbul și floarea soarelui, se stabilește. Importul mărfurilor prevăzute în punctul 1 și 2, pe perioada stării de urgență, se permite doar pe baza licenței eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare."

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, scopul acestei decizii este de a stabiliza prețurile pe piața internă a cerealelor din Republica Moldova, acestea fiind afectate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Cererile de eliberare a licenței de import poate fi depus de persoane juridice sau fizice, care desfășoară următoarele activități economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea lucrărilor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrană a animalelor de fermă și creșterea animalelor."

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, susține că decizia autorităților este una întârziată. Totuși, acesta speră ca introducerea licenței la cerealele de import va influența pozitiv producția internă.

ALEXANDRU SLUSARI, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: "Este o decizie întârziată, mult întârziată. Noi despre necesitatea restricționării importurilor am vorbit la începutul anului 2023. Noi nu am fost auziți și iată după o perioadă de timp, după ce producătorii agricoli au suferit multiple pierderi, această decizie, chiar dacă cu întârziere, dar este luată."

Cererile de eliberare a licențelor vor fi eliberate de o comisie instituită prin ordinul ministrului Agriculturii, din care vor face parte reprezentanți ai instituției, angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și membrii unor alte instituții specializate.

Opinia ta contează. Comentează!