Contractul „Gazului Ieftin”, un fals
Politic 2 noiembrie 2023, 19:50 | 407

Contractul privind achiziția gazului de la o firmă turcească, prezentat de bașcanul autonomiei găgăuze, este un fals. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui briefing. Potrivit lui, pe documentul publicat de Evghenia Guțul lipsesc datele de identificare a firmelor și ștampila. Or, companiile din Turcia operează cu ștampilă. Parlicov a mai atras atenția că firma turcească a și negat printr-un mail că are activități în domeniul gazelor naturale și că ar fi semnat vreun contract cu Guțul.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Noi avem deja confirmări și ele o să apară și public, că acel contract este practic fake. Nici acea companie din Turcia cu care cică s-a făcut contract, ea infirmă că se ocupă de gaz și nici compania din Germania, nu există date despre activitatea ei pe piața gazelor. Managerul acestei companii din câte înțeleg eu, administrează o brutărie de prin Germania. Hai să fim serioși, s-a adunat unul care se ocupă de gaz din Turcia, cu unul care se ocupă de copt pâine din Germania."

Ministrul Parlicov spune că, de fapt, nu a existat o intenție adevărată din partea bașcanului Guțul sau a fugarului Ilan Șor de a furniza gaze în autonomia găgăuză și în raionul Taraclia. Mai mult, pe piața gazelor nu poate să existe astfel de consumator, cum ar fi o regiune. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, trebuie să fie respectată o procedură migăloasă.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Ce înseamnă că gazul va trebui livrat pentru raionul Taraclia mai ieftin? Asta înseamnă că fiecare consumator, Vasilică, Petrică, țaca Mașa trebuie să scrie o cerere la furnizorul existent, cel mai probabil la Moldovagaz. În cerere explică că vrea să renunțe la contractul existent pentru că vrea să încheie un contract cu altcineva. Nu poate bașcanul sau președintele de raion sau președintele țării să spună că de mâine toți trec la Nord nu știu cum acolo."

Subiectul gazului de zece lei, lansat în spațiul public de Evghenia Guțul, a fost comentat și de expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori la Moldovagaz. Acesta susține că documentul publicat de bașcan „nu este contract, ci o butaforie scrisă pe genunchi”.

MESAJUL PUBLICAT DE SERGIU TOFILAT: "Toți traderii în toată lumea lucrează cu plata în avans. Achitarea – în genere nu-i indicat în ce valută se vor face plățile. Este încă o dovadă că această hârtie a lui Şor este o butaforie."

Pe 31 octombrie, bașcanul de la Comrat a declarat că cetățenii din autonomie vor primi gaz cu numai zece lei pentru un metru cub. Guțul zicea că are înțelegere cu o firmă turcească și cu una din Bălți, care vor aduce gazul în autonomie. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a spus că nu cunoaște nimic despre tarifele și furnizorii, de care vorbește Evghenia Guțul.

Spre seară, bașcanul autonomiei găgăuze a ieșit cu reacție. Guțul a spus că ministrul Parlicov minte și că, de fapt, contractul de furnizare a gazelor este cât se poate de real. Bașcanul a adăugat că acest contract a fost elaborat în mod meticulos de către o echipă de profesioniști și a fost aprobat și semnat de companii din Turcia, Germania și Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!