Putem reduce cu peste 40 la sută din consumul energiei electrice în facturi, doar dacă înlocuim becurile obișnuite din casă cu cele LED
Economic 17 noiembrie 2022, 15:55 | 481

Putem reduce cu peste 40 la sută din facturi pentru curent, dacă înlocuim becurile obișnuite cu cele LED. Despre acest lucru vorbesc specialiștii, care au desfășurat astăzi o campanie de informare în stradă. Experții în energetică au împărțit trecătorilor becuri LED, amintindu-le despre cele mai simple practici pe care pot aplica pentru a reduce consumul lunar de energie. Ce spun locuitorii orașului, vedeți în reportajul nostru.

Experții afirmă că înlocuirea becurilor clasice cu cele LED reduce consumul cu 85 la sută.

VIOLINA VARTA, directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică: "Cei mai importanți consumatori casnici de energie electrică sunt frigiderele, aparatele de aer condiționat, televizoarele, aparatele cu abur, fiarele de călcat. Trebuie să setăm corect temperatura pentru apa caldă folosită în gospodăriile casnice.Să efectuăm periodic curățarea aparatelor frigorifice pentru a reduce din consumul de energie electrică."

Comparativ cu becurile clasice, cele LED mai au și alte avantaje pe lângă consumul redus de energie, precum că sunt rezistente la frig, umezeală sau căldură și nu se sparg. Unul dintre campioni la consumul de curent este fierbătorul de apă. Experții ne recomandă însă să fierbem atâta apă cât avem nevoie. Oamenii spun că sunt obișnuiți să facă economii din contul consumului de energie.

ALIONA CHERSAC, șef Serviciul de comunicare, Agenția pentru Eficiență Energetică: "Știm foarte bine că 45 la sută din energia termică și electrică se consumă de sectorul casnic, respectiv venim cu sfaturi pentru cetățeni ca să putem trece mai ușor peste criza în care ne aflăm acum. Am luat acest simbol ( de arătat becul) pentru că este cel mai simplu și accesibil de procurat, iar costul lui se amortizează într-un timp mai scurt."

Autoritățile continuă să lanseze îndemnuri pentru cetățeni să economisească energia electrică și gazul. Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, anunța că cetățenii au reușit să reducă cu 57 la sută consumul la gaz și cu 14% cel pentru electricitate, în luna octombrie curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Opinia ta contează. Comentează!