Zinaida Greceanîi s-a plâns la Consiliul Europei că Maia Sandu încearcă să ”uzurpeze puterea în stat”
Politic 5 aprilie 2021, 19:47 | 2487

Zinaida Greceanîi s-a plâns la Consiliul Europei că Maia Sandu încearcă să ”uzurpeze puterea în stat”. Președintele Parlamentului susține că șefa statului nu-și îndeplinește obligațiile constituționale și crează blocaje care nu permit învestirea unui Guvern al majorității parlamnetare. În aceste condiții, Greceanîi cere Consiliului Europei să intervină și să ”medieze conflictul dintre președintele Republicii Moldova și Parlament”.

​În scrisoarea Zinaidei Greceanâi adresată Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, se menționează că - cităm - „la moment nu există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, însă Maia Sandu insistă pe acest fapt contrar prevederilor constituționale”, citat închis.

SCRISOAREA ZINAIDEI GRECEANÎI: "Legislativul apreciază faptul că apriori nu sunt întrunite condițiile prevăzute de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, or, despre existența unei voințe politice suficiente pentru învestirea unui guvern, președintele Republicii Moldova a fost informat în mod constant, fiindu-i solicitată, în repetate rânduri, desemnarea candidaturii majorității parlamentare pentru funcția de prim-ministru." Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță respunge acuzațiile. Porivit ei, ”Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și cine a generat și continuă să genereze derapajele antidemocratice din Republica Moldova”.

REACȚIA PREȘEDINȚIEI: "Alegerile anticipate, pe care formațiunea doamnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă, de fapt, voința cetățenilor care vor să scape de politicienii compromiși și corupți."

Pe 29 martie, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Asta după ce, pe parcursul a trei luni după demisia guvernului Chicu, au fost epuizate două tentative de învestire a unui nou cabinet de miniștri.

Opinia ta contează. Comentează!