UE: decizia Curții Constituționale a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită
Politic 20 aprilie 2021, 16:11 | 928

Uniunea Europeană se așteaptă ca decizia Curții Constituționale, prin care președintele Maia Sandu a primit undă verde pentru dizolvarea Parlamentului, să fie respectată. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell. În vizorul acestuia au intrat și atacurile, pe care le reclamă judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borell, notează că cea din urmă decizie a Curții Constituționale oferă un traseu clar pentru ieșirea Republicii Moldova din criză.

PETER STANO, reprezentantul lui Josep Borrel: "Decizia de săptămână trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită. Uniunea Europeană se așteaptă ca toți actorii politici să îl urmeze. Atacurile împotriva Curții Constituționale și a diplomaților Uniunii Europene sunt inacceptabile, fiind o deviere de la nevoia de reforme reale."

Reacția Uniunii Europene vine după ce, duminică, Partidul Socialiștilor a emis o declarație a Consiliului său republican, care a solicitat demisia Maiei Sandu și alegeri prezidențiale anticipate. Socialiştii o acuză pe Sandu că ar fi influenţat decizia Curţii Constituţionale și că hotărârea judecătorilor este - cităm - ”o lovitură de stat cu scopul de a instaura un regim de guvernare externă în Republica Moldova”. Citat închis. De asemenea, socialiștii au adus critici dure ambasadorului român Daniel Ioniță și celui european, Peter Michalko. Pe 15 aprilie curent, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului și, respectiv, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Președintele Maia Sandu a anunțat în aceeași zi că în curând va semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!