ONG consideră că ridicarea corturilor scuarul Parlamentului a fost disproporționată și abuzivă
Politic 18 octombrie 2022, 19:22 | 485

Reprezentanții societății civile condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor, care ar fi fost comisă în seara zilei de 16 octombrie, prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului. ONG-urile cer autorităților să acționeze în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale. În replică, poliția afirmă că intenția organizatorilor și a participanților la proteste a fost ”destabilizarea ordinii publice”, iar acest lucru este inadmisibil.

Ridicarea corturilor și sistarea întrunirii, în seara zilei de 16 octombrie, a fost disproporționată și abuzivă, se arată într-o declarație a societății civile.

Declarația comună privind dispersarea protestului din 16 octombrie 2022: "Nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este, prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta."

ONG-urile afirmă că la data și ora acțiunilor poliției nu a existat vreo decizie emisă de autoritatea publică locală, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie legate de vizita delegațiilor oficiale.

Declarația comună privind dispersarea protestului din 16 octombrie 2022: "Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața Parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici."

Avocatul poporului, Ceslav Panico, a declarat că nu este de acord cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 13 octombrie, în care s-a dispus că protestatarii vor putea bloca carosabilul doar în weekend și nu mai mult de patru ore. Potrivit avocatului, astfel de restricții creează un precedent periculos.

”În corturi au fost găsite arme și produse pirotehnice. Prevenirea unor situații care ar fi afectat ordinea și siguranța publică a fost imperativă”, explică Inspectoratul General al Poliției.

Inspectoratul General al Poliției: "Poliția are misiunea de a proteja cetățenii și a preveni situațiile de risc. În continuare vom monitoriza și asigura buna desfășurare a întrunirilor legal și într-un mod pașnic, iar persoanele care încalcă legea sunt pasibile de răspundere."

Duminică, 16 octombrie, după încheierea „acțiunii săptămânale de protest” a Partidului Șor, poliția și carabinierii au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul Chișinăului, evacuând corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare, precum și din Scuarul Parlamentului și din fața Președinției.

Opinia ta contează. Comentează!