Sandu, la reuniunea de la Atena
Politic 22 august 2023, 19:45 | 635

Aderarea la Uniunea Europeană este o investiție în democrația Republicii Moldova, dar și în securitatea regională. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la reuniunea statelor Balcanilor de vest de la Atena, care a întrunit șefi de stat și de guvern ai Bulgariei, Croației, României, Ucrainei, dar și lideri ai blocului comunitar. Oficialii au agreat importanța coordonării acțiunilor privind securitatea și cooperarea economică regională și au reafirmat solidaritatea cu Ucraina și Republicii Moldova.

Maia Sandu a participat la reuniunea de la Atena la invitația premierului elen, Kyriakos Mitsotakis. Printre principalele subiecte de discuție au fost aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și consolidarea relațiilor bilaterale cu Macedonia de Nord, Bulgaria si Croația.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am vorbit despre faptul că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este o investiție în democrația noastră și în securitatea regională. Autoritățile de la Chișinău sunt ferm angajate să realizeze reformele care ne vor permite să creăm condiții de viață europene la noi acasă. Aderarea la UE este proiectul nostru de țară, prin care vom îndeplini aspirațiile moldovenilor de a trăi în pace și bunăstare."

La eveniment au participat și șefii principalelor instituții ale Uniunii Europene, Ursula von der Leyen și Charles Michel. Ucraina și România au fost reprezentați de Volodimir Zelenski și Marcel Ciolacu. În marja reuniunii, Maia Sandu a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și agenda bilaterală a țării cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski, cu premierul bulgar, Nikolai Denkov și cu prim-ministrul croat, Andrej Plenković.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Pe măsură ce Moldova avansează către UE, ne angajăm să promovăm relații mai puternice și să explorăm noi căi de cooperare cu Bulgaria. De asemenea, aștept cu nerăbdare să consolidăm parteneriatul și cooperarea noastră bună cu Croația și așteptăm continuarea parteneriatului cu Macedonia de Nord.

Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluțiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene, a transmis într-un comunicat Guvernul României. Într-o vizită de lucru se află în aceste zile și premierul Dorin Recean. Oficialul va reprezenta Republica Moldova la Summitul „Platforma Crimeea”, care se va desfășura miercuri, 23 august, la Kiev. Recean va fi însoțit de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ministrul Energiei, Victor Parlicov și ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu. Scopul principal al Platformei Crimeea este de a coordona acțiunile autorităților din Ucraina în legătură cu peninsula Crimeea și a face tot posibilul pentru întoarcerea acesteia de sub ocupația Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!