Volodimir Zelenski se află la Varșovia, într-o primă vizită de stat în Polonia de când Rusia a invadat Ucraina
Externe 5 aprilie 2023, 19:38 | 369

Președintele Volodimir Zelenski se află astăzi la Varșovia, într-o primă vizită de stat în Polonia de când Rusia a invadat Ucraina. Zelenski a mulțumit președintelui Poloniei pentru tot sprijinul acordat, care este unul dintre cei mai mai apropiați aliați ai Ucrainei. Totodată, liderul de la Kiev consideră că Polonia va deveni un partener esenţial în reconstrucția țării sale după încheierea războiului lansat de Moscova.

Președintele Volodimir Zelenski a venit la Varșovia cu soția sa, Olena Zelenska. Cuplul prezidențial a fost întâmpinat de către președintele Andrzej Duda, însoțit de prima doamnă.

Ulterior, cei doi lideri de stat au avut o întrevedere și au susținut și o conferință de presă comună. Andrzej Duda a declarat că Polonia va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, iar Volodimir Zelenski a mulțumit statului vecin pentru susținerea necondiționată în fața invaziei ruse.

ANDRZEJ DUDA, președintele Poloniei: "Este o mare bucurie pentru mine să-l salut astăzi în Varșovia, din numele tuturor polonezilor, pe președintele Zelenski. Vom mai oferi echipamente Ucrainei pentru a ajuta eroii-apărători ucraineni să facă față agresiunii Rusiei. Războiul Rusiei nu este doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi, întregii Europe, împotriva noastră."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că sunteți vecinii noștri de încredere, care nu au permis și nu ne permit să ne dăm bătuți, pentru că ne ajutați. Dacă Ucraina cade, știm că Rusia nu se va opri aici și va merge mai departe. Vă mulțumesc pentru asta!"

Ulterior, în cadrul unei ceremonii la Palatul Prezidențial din Varșovia, Andrzej Duda l-a decorat pe Volodimir Zelenski cu Ordinul "Vulturul Alb", cea mai veche și cea mai înaltă distincție poloneză.

În programul liderului de la Kiev sunt incluse și întrevederi cu premierul țării, dar și cu refugiații ucraineni. De menționat că, de când Rusia a declanșat, acum un an, un război neprovocat în Ucraina, Polonia a avut un rol crucial în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru vecinul său.

Opinia ta contează. Comentează!