Starea de urgenţă poate fi instituită la propunerea a două entități statale - a Preşedintelui RM sau a Guvernului
Politic 31 martie 2021, 20:03 | 1900

Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile, dar fără nicio restricție sanitară nouă. Totul rămâne cum a fost, doar că nu va putea fi dizolvat Parlamentul. Asta în condițiile în care premierul ne-a vorbit astăzi, de la tribuna Parlamentului, despre faptul că am putea ajunge și la 100 de morți pe zi din cauza virusului COVID. Proiectul hotărârii privind starea de urgență a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați socialiști, la propunerea Guvernului demisionar. Necesitatea impunerii stării de urgență a fost argumentată în legislativ de către premierul interimar Aureliu Ciocoi care însă, nu a putut expune un plan de măsuri ce urmează a fi puse în aplicare. Un asemenea plan nu există - l-a ajutat ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Votul a venit după discuții febrile, care au durat patru ore.

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Dumneavoastră să decideți este cazul să instituim stare de urgență în Republica Moldova sau încercăm să mai supraviețuim în condițiile CNESP-ului trunchiat și a unui Guvern nenorocit aflat de patru luni în demisie, asupra cărora toți aruncă cartofii fierbinți încercând să dea vina ba pe Ciocoi, ba pe Ministerul Sănătății."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PLATFORMA DA: "De ce acum veniți cu această propunere și de ce nu pe 13 martie când a instistat doamna președinte."

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "De la 13 martie am făcut în repetate rânduri apeluri publice, n-a fost să fie. Prin urmare informația de ieri a fost ultima picătură în paharul răbdării și nu are nicio legătură cu situația politică din țară."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PLATFORMA DA: "Dumneavoastră puteți să ne să ne spuneți așa punctual care atribuții nu vă ajunge juridic ca să fie la Comisia Excepțională și la moment nu sunt în cadrul Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică?"

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Putem numi CNESP-ul cel sfânt, CNESP-ul de la Ierusalim sau cum doriți, un Guvern în demisie nu poate exercita îndeplinătatea mandatului așa cum o face un guvern deplin."

IGOR GROSU, deputat PAS: "La moment Guvernul are o listă de acțiuni că sunt restricții, că sunt măsuri compesatorii pe acre noi să el înțelegem și să le explicăm oamenilor?"

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Nu avem la ora actuală un program prestabilit."

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: "Deja doamna secretar general pregătește indicația către toate ministerele și anuma ca noi până mâine să vă prezentăm toate propunerile cu privire la acțiunile care urmează a fi întreprinse."

VLADIMIR CEBOTARI, deputat PRO Moldova: "Care sunt planurile sau intențiile în privința procesului educațional, activitățile sportive și activitățile economice? Ce planificați în raport cu biserica, pentru că suntem în postul mare și știm că lumea merge la împărtășanie. Ce planificați în privința la manifestările din cimitire pentru că suntem în apropierea marelui Paște?"

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Deocamdată copiii rămân în regim online. Piețele, centrele comerciale urmează să avem indiferent de decizia de astăzi a Parlamentului urmează să avem o discuție foarte serioasă cu proprietarii acestor centre și administrațiile piețelor. Am convenit cu biserica că și slujitorii bisericești vor respecta cu strictețe normele sanitare. La slujbele la care se presupune a fi un flux mai mare de enoriași vor fi neapărat afară. Blajinii - vom vedea cum va evolua dinamica infectărilor."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Eu vreau să cred sincer că intenția dumneavoastră de a introduce stare de urgență nu este dictată cumva de alte circumstanțe. Conform legii 212 privind starea de urgență unde articolul 11 spune foarte clar că în timpul stării de urgență nu se dizolvă Parlamentul."

LIVIU VOVC, deputat Platforma DA: "Cine face parte din comisia aceasta de situații excepționale, nicio semnătură aici. Cine o făcut raportul acesta? Adică în baza uanei hârtii fără nicio semnătură Guvernul vine cu solicitarea și s-au găsit trei deputați care vor stare de urgență."

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "În componența acestei comisii face parte garnitura guvernamentală, ANSP, Inspectoratul General Situații de Urgență, conducerea Academiei de Științe."

LIVIU VOVC, deputat Platforma DA: "Toate deciziile Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică măcar au trei semnături și o ștampilă, de explicații nu spu că deodată se vede competența."

La tribună a ieșit și unul dintre autorii inițiativei, deputatul PSRM Vasile Bolea, care, între altele, le-a ținut morală aleșilor pentru că manifestă atitudine neserioasă față de proiectul lui.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: "S-au adunat aici niște jlobi concinâi care stau și râd atunci când mii de cetățeni deja au decedat. Și în loc să stăm aici și să discutăm și să pune punctul o dată și să mergem mai departe și să rezolvăm această situație, cineva stă aici și se râde."

Conform legii, starea de urgenţă poate fi instituită la propunerea a două entități statale - a Preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului - nu la inițiativa unui grup de deputați cum s-a întâmplat astăzi. În perioada stării de urgenţă, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Opinia ta contează. Comentează!