Funeralii de stat pentru Berlusconi
Externe 15 iunie 2023, 20:20 | 318

Italia și-a luat rămas bun de la Silvio Berlusconi, un miliardar implicat în scandaluri, care a dominat politica, afacerile și lumea fotbalului timp de decenii, scrie Reuters. A fost cel mai longeviv lider al Italiei de după război. Funeraliile de stat au fost însoţite de o zi de doliu naţional. Mii de persoane au venit la Catedrala din Milano să îi aducă un ultim omagiu, printre care prim-ministrul Giorgia Meloni şi numeroşi demnitari politici.

În moarte, ca și în viață, Silvio Berlusconi a fost un maestru al ceremoniilor și al dezbinărilor, prezența lui atrăgând mulțimi, scrie Al Jazeera. În fața Catedralei din Milano, orașul care l-a făcut să urce în topuri, fani ai AC Milan, echipa de fotbal pe care a deținut-o cândva, i-au adus un ultim omagiu.

O ultimă privire asupra omului, care a devenit o forță de nezdruncinat în politica italiană, făcând-o după imaginea sa o sursă de inspirație pentru unii, iar pentru alții - de infamie. Până și ziua națională de doliu declarată în onoarea sa și funeraliile de stat au reprezentat pentru unii prea mult tribut pentru un lider cunoscut pentru stilul său nebunesc și scandaluri, scrie Al Jazeera. Pentru susținătorii săi, însă, a fost un tribut corespunzător pentru omul supranumit "Cavalerul".

MARIO DELPINI, arhiepiscop de Milano: "Când un bărbat reprezintă un caracter, el se află mereu pe scenă. El are fani și detractori. El are oameni, care îl aplaudă și oameni care îl urăsc. Silvio Berlusconi a fost în mod cert un politician. A fost în mod cert un om de afaceri. A fost în mod cert un personaj în prim-planul celebrității."

Mulți îl consideră pe Berlusconi o figură transformațională pentru țară. El a fondat partidul de dreapta Forza Italia și a fost ales în calitate de prim-ministru de patru ori. De asemenea, el a cumpărat renumitul club de fotbal AC Milan, pe care l-a condus timp de 31 de ani, și a fondat un post de televiziune, care a contestat mass-media de stat din Italia.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. În pofida numeroaselor scandaluri sexuale și de altă natură, mulți îl percep într-un mod pozitiv, mai notează Al Jazeera.

La Milano, ca peste tot în Italia, drapelele au fost în bernă pe edificiile publice. În toată această controversă, Berlusconi a reușit să unească partidele de dreapta ale Italiei și a facilitat creșterea actualului premier, Giorgia Meloni, dar în vremuri recente, el era des în dezacord cu ea, scrie Al Jazeera.

Italia este condusă în prezent de o coaliţie de dreapta formată din partidul premierului Giorgia Meloni, Fraţii Italiei, Liga, partidul lui Matteo Salvini, şi fostul partid al lui Berlusconi, Forza Italia. Fără Berlusconi, Guvernul rămâne într-o poziție fragilă, notează Al Jazeera. Meloni are nevoie de 17 senatori din partidul Forza Italia pentru a consolida majoritatea coaliției guvernamentale. Un rol-cheie pentru a menține sprijinul îl joacă fiica lui Berlusconi, Marina, care supraveghează imperiul lui de afaceri, precum și iubita liderului, Marta Fascina, ea însăși membru al Camerei Deputaților din Italia din partea Forza Italia.

Silvio Berlusconi a murit luni, 12 iunie, la 86 de ani, la spitalul San Raffaele din Milano. El fusese internat acolo vineri pentru analize legate de o formă cronică de leucemie, scrie Al Jazeera.

Opinia ta contează. Comentează!