Istorie: Finlanda, membru al NATO
Externe 4 aprilie 2023, 19:30 | 365

Este zi istorică. Astăzi, Finlanda a devenit al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice în urma unei ceremonii care s-a desfășurat la sediul NATO din Bruxelles.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Sunt bucuros și sunt mândru să fiu secretarul general, care îi spune ”Bun venit” Finlandei în familia NATO. Bun venit în alianță! 31 de drapele flutură împreună ca simbol al unității și solidarității noastre. A fost cel mai rapid proces de accedere în NATO din istoria modernă a alianței. Abia aștept să îi spun ”Bbun venit” și Suediei, cât mai curând posibil. Finlanda e mai sigură, iar NATO este mai puternică acum, cu Finlanda în calitate de aliat."

SAULI NIINISTO, președintele Finlandei: "Începe o nouă eră. Fiecare țară își maximizează propria securitate, la fel și Finlanda. Calitatea de membru al NATO întărește poziția noastră internațională și spațiul de manevră. În calitate de aliat, Finlanda va contribui la apărarea colectivă a NATO. Finlanda este angajată în securitatea tuturor țărilor-membre și va fi un aliat de încredere, care întărește stabilitatea regională. Calitatea de membru al Finlandei nu este îndreptată împotriva cuiva. Finlanda este o țară nordică stabilă și previzibilă care caută rezolvarea pașnică a disputelor. Abia aștept să ni se alăture Suedia în calitate de al 32-lea membru al NATO la summitul din Vilnius, din iulie."

Drapelul Finlandei a fost arborat la sediul NATO, între cel al Estoniei şi Franţei, urmând ordinea alfabetică. Înainte de ceremonie, ministrul de Externe din Finlanda a depus instrumentul de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, înmânându-l secretarului de stat american, Antony Blinken, reprezentant al statului gardian al tratatului fondator.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Primind acest instrument de accedere, putem declara acum că Finlanda este al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice."

ANTTI KAIKKONEN, ministrul Apărării din Finlanda: "Desigur, este o zi mare pentru Finlanda. Aș spune că este o situație de "câștig-câștig", căci și pentru NATO este bine. Următorul nostru obiectiv este ca și vecinul nostru bun, Suedia, să obțină calitatea de membru al NATO."

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Este o zi cu adevărat istorică. Îi spunem "Bun venit" Finlandei în alianță, la locul său de la masă. Sunt tentat să spun că acesta este, poate, singurul lucru pentru care îi putem mulțumi lui Putin pentru că el a precipitat ceva ce a pretins că vrea să evite, prin agresiunea Rusiei, cauzând ca multe țări să creadă că trebuie să facă mai mult pentru apărarea lor proprie și să se asigure că ar putea împiedica de la avansarea, posibil, a agresiunii ruse."

La Bruxelles a venit astăzi și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Acesta afirmă că va aborda cu oficialii din Alianță eventuala calitate de membru al NATO și pentru Ucraina.

DMYTRO KULEBA, ministrul de Externe al Ucrainei: "Am venit aici, la NATO, pentru a accelera livrările a ceea ce a fost deja promis Ucrainei. O altă chestiune ce va fi azi în centrul atenției este accesul Ucrainei în NATO. Cred că toți suntem bucuroși astăzi pentru Finlanda. Accederea Finlandei este un mesaj clar că a venit timpul de revizuit toate strategiile și toate percepțiile și nu există soluție mai bună de a asigura securitatea euro-atlantică în ansamblu decât prin a oferi, eventual, Ucrainei calitatea de membru al NATO."

Intrarea Finlandei în NATO coincide cu împlinirea a 74 de ani de la semnarea documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, la 4 aprilie 1949. Suedia, care a depus împreună cu Finlanda cererea de accedere în NATO anul trecut, ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, mai are de așteptat. Ungaria și Turcia amână ratificarea, din motive diferite, dar legate direct de probleme de politică internă, însă Jens Stoltenberg speră că și Suedia se va alătura cât mai curând.

Opinia ta contează. Comentează!