Siegfried Mureșan cere Uniunii Europene să ofere statut preliminar de aderare europeană pentru Moldova
Politic 11 februarie 2022, 15:44 | 1027

Europarlamentarul Siegfried Mureșan cere Uniunii Europene să ofere Republicii Moldova un statut preliminar de aderare europeană. Solicitarea apare în amendamentele pe care Mureșan le-a depus aseară la Proiectul de raport al Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, solicită o mai mare cooperare între țările membre ale Uniunii Europene și autoritățile de la Chișinău în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii care au dispărut din băncile Republicii Moldova să poată fi recuperați mai repede.

Siegfried Mureșan a cerut Parlamentului European și Consiliul Uniunii Europene să adopte, fără întârziere, noua asistență macro-financiară, de 150 de milioane de euro, propusă de Comisia Europeană pentru Republica Moldova la începutul acestui an. Nu în ultimul rând, Siegfried Mureșan cere Uniunii Europene să ofere statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova.

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: "Un alt lucru important prevăzut în amendamente este ca Uniunea Europeană să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova. Prin acest statut, asemănător celui pe care îl are Norvegia, Republica Moldova ar deveni membru al pieței unice europene, ca etapă preliminară în procesul de aderare la Uniunea Europeană."

Pentru a fi adoptat, proiectul de raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, cu tot cu amendamentele depuse, trebuie să fie votat mai întâi în Comisia pentru afaceri externe, apoi în sesiunea plenară a Parlamentului European.

Opinia ta contează. Comentează!