Iranul recunoaște: a livrat drone Rusiei
Externe 7 noiembrie 2022, 19:59 | 468

Iranul recunoaște, pentru prima oară, că a livrat Moscovei drone, după ce săptămâni în șir a mințit că nu furnizează Rusiei astfel de armament. Ministrul de Externe din Teheran afirmă că livrările s-au făcut până la începerea invaziei. Kievul și liderii din Vest au declarat în repetate rânduri că Iranul alimentează terorismul rus prin aprovizionarea cu drone, lovind în infrastructuri-cheie din Ucraina.

Val după val de atacuri cu drone au plouat în orașele ucrainene. Campania rusă de a devasta rețeaua de energie electrică a Ucrainei a lăsat milioane de cetățeni fără electricitate și a ridicat întrebarea cu privire la originea armelor folosite, scrie BBC.

HOSSEIN AMIRABDOLLAHIAN, ministru de Externe al Iranului dublat în engleză: "Partea cu dronele este adevărată. Am furnizat Rusiei un număr limitat de drone, cu multe luni înainte de începerea războiului în Ucraina."

Iranul afirmă în continuare că e neutră în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski acuză Iranul de minciună și a declarat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre creșterea presiunii asupra regimului iranian.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Complicitatea sa la teroarea rusă trebuie pedepsită. Și vom aduce această problemă nu doar la nivelul partenerilor noștri tradiționali. Întreaga lume va ști că regimul iranian ajută Rusia să prelungească acest război și, prin urmare, să prelungească efectul acelor amenințări la adresa lumii provocate tocmai de războiul rusesc. Dacă nu ar fi furnizarea iraniană de arme către agresor, acum am fi mai aproape de pace. Iar asta înseamnă mai aproape de o soluție completă la criza alimentară. Mai aproape de rezolvarea crizei costului vieții. Mai aproape de stabilizarea pieței de energie."

Șeful diplomaţiei iraniene a repetat că Teheranul nu va rămâne indiferent dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene împotriva Ucrainei.

Kievul a anuțat că armata sa a doborât sute de drone kamikaze Shahed-136, de fabricaţie iraniană. Anterior, Ministerul de Externe din Iran a negat că ar aproviziona Rusia cu drone. Și Kremlinul a negat. Statele Unite au acuzat însă Teheranul de minciună, menționând că Iranul nu doar că ar vinde drone, ci ar și antrena ruși în sensul dat. În septembrie, Kievul a decis să-şi reducă relaţiile diplomatice cu Teheran. Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni Iranului.

Opinia ta contează. Comentează!