Proteste antiguvernamentale în Georgia
Externe 1 iunie 2018, 14:18 | 2562

Procurorul general al Georgiei, Irakli Șotadze, a demisionat. A făcut acest lucru la constrângerea poporului, care a ieșit aseară pe străzi în cadrul unui amplu protest antiguvernamental. Mii de oameni au manifestat împotriva influenței politice asupra unui proces ce vizează moartea a doi adolescenți.

Protestatarii au început să se adune în centrul capitalei georgiene după ce o instanță de la Tbilisi nu a găsit niciun vinovat în cazul omorului a doi adolescenți, care anul trecut au fost înjunghiați mortal în cadrul unei răfuieli. Mai mult, în cazul unui inculpat, al cărui tată fusese angajat în trecut la Procuratura Generală, a fost modificat articolul în baza căruia era cercetat, pentru a-l scăpa de pedeapsă. Prin urmare, manifestanții s-au adunat inițial în fața Procuratorii Generale, acolo unde, la cerința poporului, șeful instituției și-a anunțat demisia.

Mai apoi, oamenii s-au deplasat la Parlament, unde au cerut demisia întregului Guvern georgian.

30 de protestatari și-au instalat corturile în fața clădirii executivului. Premierul georgian, Georgy Kvirikașvili, a ieșit în fața demonstranţilor, însă aceştia l-au forțat să plece după ce au început să arunce cu diferite obiecte în el.

Ulterior, Kvirikașvili a anunțat că ancheta privind omorul celor doi adolescenți de 16 ani va fi reluată de Ministerul de Interne. Chiar și așa, protestatarii au spus că nu vor renunța la proteste. Victimele au fot ucise în decembrie 2017, în timpul unei altercații masive între elevi. În acest caz au fost reținuți doi minori.

Opinia ta contează. Comentează!