Plahotniuc Papers
Politic 19 februarie 2018, 10:57 | 3567

Echipa JurnalTV a prezentat ieri la Cabinetul din Umbră o investigaţie proprie despre firmele din offshore afiliate şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Scheme sofisticate, persoane interpuse şi suspiciuni de evaziune fiscală de milioane - toate sub acoperirea Mavogan Holdings Limited, o companie offshore, înregistrată în Cipru.

În investigaţia realizată de echipa JurnalTV se arată că în timp ce Oxana Childescu este prezentată în acte drept „ultima persoană de control”, Vladimir Plahotniuc apare ca parte afiliată a grupului. Aceste informaţii se conţin într-un raport cu privire la situaţia financiară consolidată pentru anul 2016 a companiilor din grupul Mavogan Holdings Limited, iar Jurnal TV a intrat în posesia acestui document, care conţine o listă a afacerilor controlate de familia Plahotniuc-Childescu. Este vorba despre nu mai puţin de nouă firme din Republica Moldova, la care în 2017 s-au adăugat alte două. Întâmplător sau nu, o companie înregistrată în paradisul fiscal cipriot, care este administrată din acelaşi cabinet şi de aceleaşi persoane, ca şi în cazul Mavogan Holdings Limited, este Investar Investments Limited, care în ianuarie 2017 a cumpărat impunătorul palat de pe strada Timiş din Chişinău, castel atribuit oligarhului Vladimir Plahotniuc. Oxana Childescu, cea care este declarată beneficiar al grupului de companii din lista Mavogan, nu are afaceri înregistrate pe numele său acasă. La Camera Înregistrării de Stat ea nu figurează nici ca fondator, nici ca administrator de business. Totodată, în declaraţiile de avere depuse de către preşedintele Partidului Democrat în anii de deputăţie, acesta nu a inclus afacerile din offshore ale soţiei sale, aşa cum prevede legea.

După vizionarea acestui subiect, invitatul emisiunii, liderul Platformei DA, Andrei Năsatse, a declarat că investigaţia realizată de JurnalTV este una de invidiat pentru toţi procurorii din Republica Moldova.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru un eventual comentariu. Precizăm că investigaţia integrală despre firmele din off-shore afiliate lui Plahotniuc va putea fi urmărită şi mâine începând cu ora 19, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!