Expoziția „Basarabeni în GULAG” a fost inaugurată astăzi în satul Mereni, Anenii Noi
Cultură 30 mai 2023, 20:03 | 1423

Represiunile și deportările din perioada sovietică au fost subiectul unei expoziții tematice, lansată astăzi la Mereni, Anenii Noi. În parcul din sat a fost instalat un vagon din 1954, o copie a celor, în care au fost urcați mii de basarabeni și deportați în Siberia sau Kazahstan. Expoziția „Basarabeni în GULAG” ne aduce aminte de primul val de deportări, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Mereni este localitatea cu cel mai mare număr de oameni deportați în perioada sovietică.

MARIA ZINOVII, reprezentant al Agenției Naționale a Arhivelor: "Un alt caz excepțional este cel a lui Vadim Pirogan, care la doar 17 ani a fost deportat în Siberia pentru faptul că voia să plece în România. Cei care doreau să plece în altă țară trebuiau să primească permisiunea autorităților și pentru acest fapt el a fost deportat."

Inițiativa de a lansa expoziția „Basarabeni în Gulag” aparține autorităților locale, administrației muzeului din localitate și Agenției Naționale a Arhivelor.

LARISA CIOBANU, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Mereni: "Avem o istorie bogată, deși tragică. Dar ne bucurăm de ceea ce avem și trebuie să păstrăm în memorie inclusiv asemenea evenimente."

VALENTIN VIERU, primarul satului Mereni: "Este o pagină tristă în istoria noastră. Sunt de neimaginat suferințele și chinurile prin care au trecut oamenii harnici, muncitori, gospodari, având doar această vină - că au fost gospodari."

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor spune că instituția deține informații complete despre persoanele care au fost supuse represiunilor în acea perioadă.

IGOR CAȘU, director al Agenției Naționale a Arhivelor: "Avem listele pe vagoane. Vă va fi ușor, cu puțină inițiativă și cu suportul autorităților locale, să identifice dosarele. O parte din ele sunt la Agenție, iar altă parte la SIS și la MAI."

Multe dintre exponate au fost aduse chiar de locuitorii satului, care au avut rude deportate în perioada represiunilor staliniste.

ALEXANDRU POSTICĂ, fondator al complexului muzeal din Mereni: "Vagonul este din 1954, potrivit actelor de proprietate. El a fost în depoul Căilor Ferate din Republica Moldova timp de mulți ani, de 30 de ani."

Expoziția „Basarabeni în Gulag” a fost inaugurată în contextul primului val de deportări, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Atunci, în jur de 75 de mii de basarabeni au fost deportați. Doar din localitatea Mereni au fost ridicați și duși în GULAG în jur de 118 familii.

Opinia ta contează. Comentează!