Securitatea UE, discutată la Chișinău
Politic 10 mai 2023, 17:32 | 528

Pentru a consolida securitatea în regiune, statele implicate în realizarea acestui deziderat trebuie să respecte trei principii importante, care stau la baza unei colaborări eficiente: comunicarea, coordonarea și cooperarea. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, la cea de-a VI-a ședință operațională a Centrului de sprijin al Uniunii Europen pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Hub-ul este operațional și funcțional, lucrează 24h/24h. De la începutul activității, Hub-ul a făcut legături între anchetatori și investigatori privind cazurile de contrabandă cu droguri, traficul de arme și cauze de terorism. Cu toții am promis siguranța cetățenilor și comunităților pe care le servim. Este misiunea noastră să protejăm cetățenii continentului european."

Ana Revenco a punctat că sunt necesare măsuri comune ale Republicii Moldova și Uniunii Europene pentru a preîntâmpina eventuale provocări din partea Federației Ruse. Iar coordonatorul blocului comunitar pentru lupta împotriva terorismului, Ilkka Salmi a menționat că, în prezent, în Republica Moldova nu există o amenințare semnificativă din punct de vedere al terorismului, dar este important ca țara să întreprindă măsuri pentru a putea preveni astfel de provocări.

IKKA SALMI, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului: "Pe 1 iunie, în Moldova va avea loc Summitul Comunității Politice Europene și aceasta este o oportunitate foarte bună pentru abordarea subiectelor de securitate transfrontalieră. În ultimii ani, în Europa, au avut loc un șir de atacuri teroriste motivate de viziuni extremiste. Calea europeană a Republicii Moldova reprezintă o aliniere a practicilor și a cadrului normativ cu cele europene, inclusiv în domeniul contracarării terorismului."

La cea de-a VI-a ședință operațională a fost prezent și Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Oficualul a reiterat sprijinul țărilor din blocul comunitar pentru Republica Moldova.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "Provocările legate de securitate evoluează și noi nu putem vorbi despre reziliență doar într-o zonă. Noi trebuie să avem o abordare comprehensivă. În acest context, trebuie să subliniem acea asistență de 40 de milioane de euro, aprobată de UE pentru reziliență și pace și misiunea parteneriatului civil care a fost trimisă în Republica Moldova. Continuăm cooperarea și în domeniul intern. Moldova trebuie să continue să consolideze capacitățile instituțiilor, să modernizeze echipamentele."

La cea de-a 6-a ședință operațională a Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova, participă experți în securitate din 11 state ale blocului comunitar. Aceștia vor analiza în profunzime fenomene care nu pot fi neglijate în contextul noii arhitecturi a securității europene: de la prevenirea dezinformării și radicalizării sociale, până la protecția infrastructurii critice și a spațiilor publice, combaterea criminalității transfrontaliere, traficului de armament și muniții.

Opinia ta contează. Comentează!