Rușii acuză Ucraina, fără a prezenta probe, că ar fi încercat aseară să atace Kremlinul cu două drone
Externe 3 mai 2023, 20:03 | 294

Rușii acuză Ucraina că ar fi încercat aseară să atace Kremlinul cu două drone. Nimeni nu a fost rănit, notează serviciul de presă al președinției ruse. Fără a prezenta probe, Moscova susține că ar fi vorba de un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Vladimir Putin în ajun de 9 mai. La rândul său, Kievul, prin intermediul purtătorului de cuvânt al președintelui Zelenski, afirmă că Ucraina nu are informații despre așa-zisele atacuri nocturne asupra Kremlinului. Și consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a negat implicarea Kievului, subliniind că asemenea acuzații indică clar că Rusia pregătește o provocare teroristă la scară largă în zilele următoare.

Serviciul de presă al președinției ruse a publicat o înregistare video cu presupusul atac și a notat că șeful statului nu a fost rănit și că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Nici programul lui Putin nu s-a schimbat, iar președintele lucrează ca de obicei, scrie agenția rusă Tass. „Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns acolo unde și când va considera de cuviință”, a subliniat serviciul de presă al liderului de la Kremlin. Kievul a reacționat imediat și a transmis că Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii și nu pentru a ataca pe alții. „Separat, formularea statului terorist ne miră. Un atac terorist reprezintă case distruse în Nipru și Uman, sau o rachetă la gara din Kramatorsk și multe alte tragedii, iar ceea ce s-a întâmplat la Moscova este, evident, exacerbarea situației înainte de 9 mai, o manevră așteptată de la adversarii noștri”, a declarat Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski. Au reacționat și alți reprezentanți ai Președinției.

MIHAILO PODOLIAK, consilierul șefului biroului președintelui ucrainean: "În ceea ce privește dronele de deasupra Kremlinului, totul este și așa transparent și clar, dar, totuși, mă voi referi la asta. În primul rând, fără dubii, Ucraina nu are nimic de-a face cu asta întrucât nu există nicio valoare militară în asemenea acțiuni."

Rusia este statul care acum mai bine de un an a început un război neprovocat în Ucraina, cauzând moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Opinia ta contează. Comentează!