Stoianoglo a fost achitat
Justiţie 28 februarie 2024, 19:59 | 635

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul, în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată astăzi de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistratul Alexandru Negru a emis o opinie separată, deși nu a optat pentru condamnarea lui Stoianoglo. În același dosar a fost achitată și Maria Cobzari, fosta șefă a Direcției personal a Procuraturii Generale. Procuratura Anticorupție a anunțat că va contesta sentința de achitare.

După pronunțarea sentinței, Alexandr Stoianoglo a declarat că decizia judecătorilor era una previzibilă.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: "Decizia care a fost astăzi pronunțată era evidentă de la începutul pornirii dosarului penal. Acțiunile mele, de la început nu au întrunit elementele criminale. Din acțiunile mele nu a fost prejudiciat statul. Banii au fost întorși. Nu a fost prezentată nicio probă, care dovedește învinuirea în privința mea. Dosarul a fost falsificat și făcut la comandă politică, cu un singur scop - de a mă înlătura din funcție."

„Justiția a fost înfăptuită în pofida presiunilor”, spun avocații lui Stoianoglo

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Instanța națională corect, din punctul nostru de vedere, a constatat că Stoianoglo și Cobzari urmează fi achitați și, din punctul nostru de vedere, justiția a fost înfăptuită. Satisfacția este cu atât mai mare că instanța a dat dovadă de imparțialitate și independență reală față de orice ingerință pentru că așa trebuie înfăptuită justiția, indiferent de conjuncturi și presiuni."

Acuzatorul de stat, Elena Cazacov, a spus că va reveni la subiect după ce va examina decizia motivată a instanței.

ELENA CAZACOV: "Procuratura Anticorupție nu o poate califica într-un fel. Urmează să o vedem și să o studiem și după aceea, Procuratura va veni cu un comunicat suplimentar."

La scurt timp, Procuratura Anticorupție a emis un comunicat, în care precizează că va contesta sentința de achitare a lui Alexandr Stoianoglo.

Cauza penală în care fostul procuror general este acuzat de abuz în serviciu a fost pornită în octombrie 2021. Potrivit anchetei, Alexandr Stoianoglo și fosta sa subalternă, Maria Cobzari, au dispus achitarea îndemnizației de concediere, peste 163 de mii de lei, fostului procuror Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința lui și că acesta avea statut de bănuit. Achitarea îndemnizației de concediere a prejudiciat bugetul Procuraturii Generale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie