Aliona Miron, noul membru al CSM
Justiţie 1 martie 2024, 20:04 | 289

Consiliul Superior al Magistraturii are de astăzi un nou membru. Judecătoarea Aliona Miron a fost aleasă cu votul al 234 de magistrați prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. Discuțiile au fost aprinse - unii magistrați au întrebat de ce pentru funcția de membru al CSM a candidat o singură persoană, iar alții au cerut explicații privind nenumirea unor judecători până la plafonul de vârstă.

Aliona Miron a obținut acest post în CSM după ce a trecut de Comisia de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru în structurile de autoadministrare ale judecătorilor. Aliona Miron a fost singurul, deocamdată, candidat pentru funcția de membru al CSM. Urmează a fi ocupate încă două locuri vacante.

ALIONA MIRON, noul membru al CSM: "Urmează să luăm soluții foarte complicate legate de necesitatea suplinirii a celor locuri vacante care sunt pentru a scădea sarcina judecătorilor, inclusiv a celor judecător care stau într-adevăr de doi trei ani și așteaptă și mi se pare că este incorect acest lucru și trebuie corectat."

Unii consideră că alegerea s-a făcut cu abateri de la principiile democratice.

MARIANA RUSU, judecător: "Eu sunt foarte critică referitor la alegeri atunci când este doar un singur candidat. Nu că am ceva împotriva anumitor persoane sau pentru un anumit candidat, dar la general consider că asta este contrar principiilor democrației și a statului de drept. Nu poate există procedura de alegeri atunci când este doar un singur candidat, chiar dacă acest candidat este cel mai bun și cel mai potrivit pentru această funcție."

„Situația ne-a obligat”, a subliniat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta a reamintit că Aliona Miron a devenit primul judecător în funcție al Curții Supreme de Justiție, care a trecut cu succes prin evaluarea externă a integrității etice și financiare.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Având în vedere că pentru funcția de membru din cadrul CSM de la nivelul Curții Supreme de Justiție avem un singur candidat atunci se pune situația așa cum este."

Începând de astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii are cvorum pentru a soluționa mai multe blocaje din sistemul judecătoresc.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Astăzi, cu venirea doamnei Aliona Miron, judecător al Curții Suprem de Justiție în componența Consiliului Superior al Magistraturii devine deliberativ și va putea în continuare soluționa chestiuni de importanță pentru sistemul judecătoresc."

Întrebată cine va ocupa funcția de președinte al CSM, Aliona Miron a spus că acest subiect va fi abordat mai târziu.

ALIONA MIRON, noul membru al CSM: "Mie îmi pare întâi de toate că urmează să se adune toți colegii și să discutăm această chestiune. Este prematur de discutat. Indiferent de cine va fi este foarte mult de lucru și evident că și responsabilitatea este foarte mare, dar mi se pare mult mai important să găsim un consens decât să existe o luptă și fiecare să tragă la turta lui."

Tot astăzi, membrii Consiliul Superior al Magistraturii au prezentat raportul anual de activitate. Și această chestiune a generat discuții aprinse.

VICTORIA SANDUȚA, judecătoare: "De ce în nouă luni de activitate de când ați fost numit și toată componența CSM nu ați soluționat chestiunea numiri până la plafon a 16 judecători dintre care 12 nu pot examina dosare timp de doi ani, iar trei judecători timp de trei ani. De ce până acum ați selectat doar o parte din judecătorii respinși i-ați confirmat în funcție, iar pe o parte i-ați lăsat să aștepte. Cum a avut loc această selecție?"

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Cu regret o anumită perioadă nu am avut cvorum pentru a soluționa chestiunea în cauză, iar când acest cvorum a apărut am introdus imediat în agendă chestiunea legată de numirea judecătorilor, a colegilor noștri până la atingerea plafonului de vârstă."

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii are zece membri. Pentru a fi complet urmează a fi suplinite încă două locuri vacante.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie