Platforma DA îi solicită Înaltei Curți să declare neconstituțional Partidul ”Șor”
Politic 30 martie 2021, 19:44 | 2018

Deputații Platformei DA au solicitat radierea forțată a Partidului ”Șor” din Registrul formațiunilor politice din Republica Moldova. Reclamanții spun că au depus în acest sens o sesizare la Curtea Constituțională, prin care vor solicita ca partidului condus de Ilan Șor să fie declarat neconstituțional. Acest demers reprezintă ”o absurditate juridică de dimensiuni uriașe”, a replicat conducerea Partidului ”Șor”.

În argumentarea inițiativei, deputații Platformei DA fac referire la necesitatea de implementare a declarației adoptată în iunie 2019 privind caracterul captiv al statului.

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "Astăzi vom merge la Curtea Constituțională cu o sesizare prin care vom solicita declararea Partidului Șor ca fiind un partid ilegal, un partid neconstituțional care în numeroase rânduri a încălcat legislația națională, începând cu legislația electorală și terminând cu legislația contravențională și penală. Întreaga conducere a Partidului Șor este menționată în dosare penale ca fiind parte, membri sau lideri ai unui grup criminal organizat."

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: "În timp ce politicieni contextuali caută pretexte și scuze pentru a nu face nimic în interesul cetățenilor, Platforma DA caută soluții. Ceea ce ne dorim cu toții este o clasă politică curățată, sinceră, onestă și integră, capabilă să facă schimbări benefice pentru oameni și pentru țară."

Deputații Platformei DA mai invocă faptul că ”majoritatea deputaților din Partidul Șor figurează în rapoartele Kroll, iar liderul partidului, Ilan Șor, este unul dintre principalii beneficiar ai furtului miliardului”. De partea cealaltă, Partidul Șor anunță, într-un comunicat, că e vorba de ”un atac concertat, prin care se încearcă împiedicarea formațiunii să participe la alegeri”. ”Este o absurditate juridică de dimensiuni uriașe. Nicăieri în lume nu s-a mai văzut ca un partid să fie scos în afara legii, în baza unor insinuări și supoziții, fără să existe probe concludente”, se mai arată în comunicat. Deputații Platformei DA anunță că au elaborat și un proiect de lege privind modificarea Codul electoral, Codului Contravențional și a Codului Penal. Autorii proiectului propun înăsprirea pedepsei, de la sancțiune contravențională la sancțiune penală, pentru partidele care utilizează fondurile nedeclarate sau venite din străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!