Tiraspol amenință că va lăsa malul drept al Nistrului fără curent
Politic 19 octombrie 2022, 17:36 | 919

Tiraspol amenință că va lăsa malul drept al Nistrului fără curent, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către Republica Moldova în ansamblu. Centrala de la Cuciurgan îi va asigura cu energie electrică doar pe locuitorii din raioanele de est, declară reprezentantul regimului de la Tiraspol, Serghei Obolonik. ”Există acest risc”, afirmă autoritățile de la Chișinău, potrivit cărora, o soluție ar fi cumpărarea curentului din Europa.

SERGHEI OBOLONIK, reprezentantul Tiraspolului: "În luna noiembrie așteptăm un deficit de gaz natural și există o mare probabilitate ca gazul furnizat de Gazprom să fie în cantități limitate. Deficitul de gaz, de la 36 de milioane de metri cubi, care nu sunt suficienți în octombrie, ar putea crește până la 55 de milioane. Prioritar va fi asigurarea cu gaz în scopuri casnice, pentru încălzire. Bineînțeles, va fi limitată livrarea de gaz și către Centrala de la Cuciurgan, inclusiv în scopuri industriale."

Rezerva strategică de cărbune va fi folosită doar de către cei din stânga Nistrului, a mai declarat reprezentantul regimului de la Tiraspolul.

Dacă Centrala de la Cuciurgan va limita capacitățile de producere a energiei electrică pentru malul drept al Nistrului, autoritățile de la Chișinău vor achiziționa electricitatea necesară din Uniunea Europeană sau Ucraina, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu pentru Jurnal TV.

”Cei din stânga Nistrului trebuie să se învețe a plăti”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o intervenție TV, solicitat să comenteze datoriile acumulate de regiunea transnistreană pentru gazul din Rusia. Potrivit lui Grosu, regiunea secesionistă și-a făcut rezerve de păcură și cărbune, pregătindu-se de scenariul în care Gazprom ar sista complet livrările de gaze naturale.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Există acest risc, noi îl luăm în considerare. Centrala are posibilitate să producă și pe bază de cărbune, este obligată conform procedurilor tehnice să aibă o rezervă de câteva luni iar în scenariile cele mai triste vom face importuri de energie electrică din alte părți. Să nu uităm că suntem parte a Rețelei Europene de Electricitate. Cei din stânga Nistrului trebuie să se învețe a plăti, ceea ce nu prea s-a obișnuit timp de 30 de ani."

Republica Moldova cumpără 70 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, celelalte 30% fiind asigurate de România, după ce Ucraina a sistat exporturile de energie, urmare a bombardamentelor rusești care au afectat infrastructura critică a statului vecin. Anterior, expertul economic Veaceaslav Ioniță a declarat că cetățenii din regiunea transnistreană achită pentru un metru cub de gaz un leu și 28 de bani. Asta în timp ce tariful la gaz pentru cetățenii din dreapta Nistrului este de 29 de lei și 26 de bani.

Opinia ta contează. Comentează!