Seceta a lovit dur apicultura
Social 3 august 2022, 15:21 | 963

Seceta a lovit dur și apicultura. Cei care au albine au început deja să le hrănească artificial, pentru ca acestea să nu piară. În mod normal, acest proces ar fi trebuit să înceapă toamna. Temperaturile caniculare au compromis mierea de salcâm și cea de tei, iar celelalte tipuri sunt recoltate în cantități foarte mici. Apicultorii au de trei ori mai puțină miere. Nici ploile nu mai pot salva situația. Deocamdată nu este clar dacă mierea se va scumpi din cauza cantităților mici recoltate.

Mircea Botnaru din satul Zăbriceni, raionul Edineț are în stupina sa peste 200 de familii de albine. Anul trecut apicultorul extrăgea 12 tone de miere. În acest an, lucrurile stau prost. Miere este de trei ori mai puțină din cauza secetei severe care uscat toate florile.

MIRCEA BOTNARU, apicultor: "Anul acesta, poate la sud a mai ieșit miere de salcâm, la noi este zero, practic nu am extras nimic. Nu au fost ploi. Mă ocup cu apicultura din 1986, așa situație nu am mai întâlnit. Foarte mare secetă, foarte mare."

O situație fără precedent în nordul țării, acolo unde miere de salcâm, tei și rapiță practic nu este.

MIRCEA BOTNARU, apicultor: "Dacă anul trecut am extras în medie 35-40 de kg de miere de la o familie, în acest an, undeva avem 7-10 kg. Situația este catastrofală. Proteină în natură nu este, polen nu este. Consecințele secetei vor avea urmări foarte grave."

De patru luni nu a mai plouat consistent, iar seceta și-a spus cuvântul.

SVEATOSLAV VASILACHE, președintele Asociației Apicultorilor din raionul Râșcani: "Cantitatea de miere de mai, de salcâm, polifloră, de vară e practic pe zero la nord. A mai fost în 2007 așa ceva, dar atunci am scos miere de salcâm, cât de cât. Am scos vreo 10-15 kg. Vegetație nu este. Flori pe câmpuri tot nu sunt. Albina nu are ce aduce. Ne trec acum ultimele zile de floarea soarelui și cam cu asta se încheie."

Apicultorii s-au pomenit într-o situație excepțională. În această perioadă trebuie să intervină și să hrănească albinele, pentru ca acestea să nu piară. Ei cer implicarea Guvernului.

SVEATOSLAV VASILACHE, președintele Asociației Apicultorilor din raionul Râșcani: "Ar fi de dorit Ministerul Agriculturii să ne ajute Trebuie să intervenim cu hrană proteică și hrană glucidică, pentru asta stupul ar avea nevoie de 200-300 de lei."

Ploile din ultimele zile nu mai sunt în măsură să salveze situația.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Ne aflăm într-o situație foarte dificilă. Dumnezeu ne-a dat zilele astea ploaie. E bine, sperăm că careva floricele vor mai înflori și albinele vor colecta polen, pentru că miere deja nu mai sperăm."

Apicultorii au discutat despre problema lor cu conducerea Ministerului Agriculturii. Am încercat să aflăm de la secretarul de stat, Iurie Scripnic, responsabil de sectorul zootehnic ce decizie a fost luată pentru a atenua impactul secetei asupra apicultorilor. Deocamdată, acesta nu a fost de găsit pentru a ne oferi un răspuns. Anul trecut, Republica Moldova a exportat aproximativ 3500 de tone de miere. Cele mai mari cantități de miere naturală sunt exportate în Italia, Franţa, Slovenia, România, Polonia şi Germania. În Moldova sunt aproximativ șapte mii de apicultori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie