Evghenia Guțul i s-a plâns lui Putin de acțiunile autorităților de la Chișinău
Politic 7 martie 2024, 19:10 | 592

Guvernatorul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, s-a întâlnit la Soci cu președintele rus Vladimir Putin. Bașcanul de la Comrat a publicat și o fotografie cu dictatorul rus. Guțul i s-a plâns lui Putin de acțiunile autorităților de la Chișinău. Aceasta a acuzat guvernarea că „se răzbună” pe autonomia găgăuză din cauza „poziției sale civice”. Potrivit ei, liderul de la Kremlin a promis să sprijine locuitorii din regiune și să le apere drepturile. „Putin ar vrea ca țara noastră să fie condusă de niște hoți, dar cetățenii nu vor permite asta”, a reacționat deputatul Radu Marian.

Întrevederea celor doi a avut loc miercuri, în cadrul Festivalului Mondial de Tineret din orașul Soci. Başcanul Evghenia Guțul a scris pe contul său de Telegram că a discutat cu Vladimir Putin despre - cităm - „probleme regionale și geopolitice complexe, al căror epicentru este Găgăuzia”.

EVGHENIA GUȚUL, guvernatorul autonomiei găgăuze: "L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Republica Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, ne limitează bugetul, ne încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în autonomia găgăuză și în toată țara."

Guțul a mai scris că Putin i-a promis că va sprijini găgăuzii în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor legitime pe arena internațională. „Criminalii se înțeleg bine unii cu alții”, a reacționat deputatul PAS Radu Marian. „A câta oară se confirmă că regimul criminal al lui Putin susține în Republica Moldova principala grupare criminală a țării, în frunte cu Șor, care a furat miliardul. Putin ar vrea ca țara noastră să fie condusă de niște hoți, dar cetățenii nu vor permite asta”, a scris Marian pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, a reacționat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Mesajele de dezbinare și plecăciuni regulate la Kremlin ale reprezentanților „grupării criminale Șor” nu servesc intereselor cetățenilor țării noastre. Autortățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și au făcut apeluri spre vigilență, să se informeze din surse oficiale și să nu să se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influență controlați de aceasta sau mai simplu spus - slugile acestora. "

Iar președintele comunității Watchdog, Valeriu Pașa, consideră că această întâlnire de la Soci nu e decât o provocare, dar și un semnal pentru cetățenii Republicii Moldova privind acțiunile ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova.

VALERIU PAȘA, președintele comunității Watchdog: "Eu sunt sigur că această poză - că discuții sunt sigur că nu au fost - a fost organizată de Dmitri Peskov, care este un apropiat prieten de familie cu Ilan Șor și având influență asupra agendei lui Putin a aranjat această fotografie. În rest au pus un text de la ei, aceleași mesaje ale propagandei ruse. Este și o ocazie bună pentru cetățenii Republicii Moldova ca să-și aducă aminte ce planuri ostile are Federația Rusă în frunte cu Putin, la adresa noastă, a tuturor."

Marți, 5 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat presei că Rusia vrea să compromită referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar fugarul Ilan Șor este cel mai important actor, pe care mizează Kremlinul. Șeful SIS a vorbit și despre perspective de reluare a protestelor, începând cu lunile martie-aprilie, cu un substrat pro-rus accentuat și apărarea vectorului eurasiatic. La acțiunile de protest ar urma să se alăture în special conducerea autonomiei găgăuze.

Opinia ta contează. Comentează!