Observatorii internaționali, îngrijorați
Politic 6 noiembrie 2023, 19:51 | 487

Primul tur al alegerilor locale s-a desfășurat pașnic și eficient, dar a fost afectat de măsurile restrictive în contextul temerilor legate de securitatea națională. Asta afirmă observatorii internaționali, într-un raport privind campania electorală și deciziile autorităților luate cu puțin timp înainte de scrutin.

Potrivit experților internaționali, atribuțiile extinse ale Comisiei pentru Situații Excepționale au fost folosite pentru a restricționa libertatea de exprimare, precum și dreptul de a candida.

CORIEN JONKER, șefa misiunii ODIHR: "Ne îngrijorează faptul că vedem o utilizare excesivă a atribuțiilor puterii executive în timpul stării de urgență, prin care s-a interzis, în ultimul moment, participarea mai multor candidați la alegeri, precum și blocarea mai multor surse mass-media."

Interferențele străine și acuzațiile larg răspândite privind coruperea alegătorilor, pe tot parcursul campaniei electorale, au reprezentat motive de îngrijorare, au subliniat observatorii internaționali. În același timp, aceștia salută modificarea Codului electoral.

VLADIMIR PREBILIĆ, șef adjunct al Delegației Congresului: "Ceea ce am văzut, a fost un proces electoral calm, bine gestionat și transparent, cu anumite aspecte procedurale. Noi salutăm revizuirea Codului electoral, care a rezolvat niște lacune legale identificate anterior și au fost luate în calcul recomandările noastre privind finanțarea campaniilor, candidaților independenți și cotele de gen."

În context, autoritățile de la Chișinău sunt îndemnate să accelereze implementarea reformelor, pentru a-i convinge pe liderii țărilor membre ale Uniunii Europene să voteze pentru începerea negocierilor de aderare, până la finalul acestui an.

JOSÉ RAMÓN BAUZÁ DÍAZC, șeful Delegației Partidului European: "Solicităm deschiderea negocierilor cu Republica Moldova, înainte de sfârșitul acestui an, în baza progresului excelent, pe care l-am avut până în prezent. Noi invităm autoritățile moldovene să continue cu accelerarea reformelor."

Observatorii internaționali vor rămâne să monitorizeze și turul doi al alegerilor locale, după care va fi publicat un raport de ansamblu.

Opinia ta contează. Comentează!