Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pentru copii, Spiridon Vangheli, își sărbătorește astăzi ziua de naștere
Cultură 14 iunie 2023, 20:12 | 657

"Tatăl lui Guguță" a împlinit 91 de ani. Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pentru copii, Spiridon Vangheli, i-a bucurat și astăzi pe copii, mergând la o grădiniță din Ialoveni. Cărțile sale, în mod special ”Isprăvile lui Gugută” şi ”Împărăția lui Ciuboțel”, au fost traduse în peste 40 de limbi în întreaga lume. Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți.

SPIRIDON VANGHELI, scriitor: "Nu pot să nu te inspire copiii aceștia, ei poartă toată nădejdea noastră în suflet."

”Spiridon Vangheli este o valoare. Pe lângă calitatea sa de prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este despre cum se creează, cum se crește un personaj și despre cum se plasează acesta la loc de cinste în literatura universală”, se arată într-un mesaj de felicitare al Ministerului Culturii.

MESAJUL MINISTERULUI CULTURII: "Este o măiestrie aparte și o responsabilitate enormă - să scrii pe înțelesul copiilor, să cucerești inima copilului în limba ta, dar mite să fii înțeles și apreciat în peste 40 de limbi și căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de țări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel” și, mai nou, ultima apariție – „Crăița”."

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” la Rio de Janeiro, în 1974, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în 1996, cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România, în 2002 și numeroase alte premii.

Spiridon Vangheli și Grigore Vieru sunt autorii celebrului „Abecedar” reformator, din 1970, care a câștigat inimile tuturor copiilor și învățătorilor și a apărut apoi și în grafie latină, în 1990.

Opinia ta contează. Comentează!