Operațiune de amploare în Thailanda
Externe 6 iulie 2018, 15:00 | 3447

Dramă și disperare în Thailanda. 12 copii și antrenorul lor de fotbal sunt blocați de 13 zile într-o peșteră inundată din nordul țării. Autoritățile locale, alături de echipe internaționale, depun eforturi uriașe pentru a-i scoate la suprafață, însă operațiunea este îngreunată. Copiii nu știu să înoate, sunt epuizați și nu au suficient aer. S-a înregistrat deja și o primă victimă. Un fost scafandru al Marinei thailandeze, care le-a livrat micuților oxigen, a murit când încerca să iasă din subteran.

Cei 12 copii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor de fotbal se aflau într-o expediție când au rămas prizonieri în peșteră, la patru kilometri distanţă de intrarea în complexul subteran, după ce galeria a fost inundată. Doi scafandri britanici i-au descoperit abia acum câteva zile, înghesuiți pe o bucată de pământ uscat, înconjurați de ape. Salvatorii nu pot însă să îi scoată la suprafață pe băieți. Zona în care sunt prinși este accesibilă numai printr-un canal inundat. Deși autortățile pompează apa, procesul este unul lent, așa că există doar câteva modalități de scăpare: salvatorii îi pot ține în viață pe copii în speranța că apele nu vor crește, asigurându-le hrana, sau pot săpa un tunel până la peșteră, în interiorul muntelui, pentru a-i scoate la suprafață.

Între timp, grupul blocat în subteran este asigurat cu hrană și oxigen. Mai puțin noroc a avut un fost scafandru al Marinei thailandeze, care după ce a livrat o rezervă de oxigen, în timp ce încerca să iasă din complexul de peșteri, chiar el a rămas fără aer și a decedat. Salvatorilor locali li s-au alăturat echipe internaționale, care se grăbesc să avanseze în pregătirile de evacuare, înainte de revenirea prognozată a ploii, care ar putea inunda complet galeria de acces şi spaţiul în care şi-au găsit refugiu adolescenţii şi antrenorul lor.

În prezent, aproximativ o mie de persoane sunt implicate în operaţiunile de salvare, printre care se numără scafandri navali, personal militar şi voluntari civili.

Opinia ta contează. Comentează!